Utrechtse pelgrims met vele landgenoten in Friezenkerk
De Utrechtse pelgrims startten de derde dag van hun Romebedevaart met een Eucharistieviering in de Friezenkerk, gelegen vlakbij de Sint Pieter. Deze ‘Nederlandse’ kerk ligt op de plek waar 1200 jaar geleden een Friese kolonie in Rome lag. Sinds enkele decennia is de Friezenkerk weer dé ontmoetingsplek van Nederlanders in Rome, en dus ook voor de bedevaartgangers uit het aartsbisdom Utrecht.
Kardinaal Eijk preekte in de Friezenkerk over de onrechtvaardige rentmeester, die nadat hij ontslagen is de schuldenaars van zijn heer een deel hun schuld kwijtscheldt, om zo van onderdak verzekerd te zijn. Zijn heer complimenteerde hem vervolgens met zijn verstandige handelwijze en ook Jezus beschrijft zijn handelwijze met instemming. Kardinaal Eijk: “Het moet niet gekker worden, iemand fraudeert en Jezus spreekt positief over hem. Maar we moeten niet vergeten dat dit een parabel is, die ons wordt voorgehouden om er iets van te leren.”
‘Slijk der aarde’
Eijk vervolgde: “Want de kinderen van de wereld zijn tenminste handig, deze mensen die het met de moraal niet zo nauw nemen. Zij gebruiken bezittingen om de sympathie van anderen te kopen. Volgens Jezus zouden de kinderen van het licht ook zo verstandig om moeten gaan met bezit, maar dan vanuit liefde. Zetten zij hun bezit nu in voor mensen in nood dan doen zij een goede investering: dan geven ze terug wat ze van God ontvangen.”
Ook als kind van het licht hebben mensen vaak een moeilijke relatie met bezit, aldus kardinaal Eijk. Het wordt niet voor niets het slijk der aarde en de onrechtvaardige mammon genoemd. Eijk: “Maar geld is nodig voor een rechtvaardige economie. Het probleem zit in onze verhouding met geld, wanneer de mens wordt bezeten door de onrechtvaardige mammon, dan beheerst het geld hem en niet andersom. Misschien denkt u: deze parabel is een waarschuwing voor rijke mensen, zoals de rijken in de 19de eeuw die de arbeiders uitbuitten. Maar ook nu geldt deze waarschuwing nog. Denk aan de goedkope kleding die door kinderen wordt gemaakt, of het metaal in onze mobieltjes dat in mensonterende omstandigheden wordt gedolven. We zien het vaak niet en laten ons daardoor ten onrechte geruststellen.”
Het is volgens de aartsbisschop van Utrecht een serieuze boodschap die Jezus ons meegeeft: “We moeten met geld omgaan zoals de kinderen van de wereld, maar dan uit liefde. Een volgeling van Jezus moet boven zijn bezit staan, dat geeft de ongebondenheid en innerlijke vrijheid die de liefde nodig heeft.”
Wat zijn nu die kinderen van het licht?, vroeg kardinaal Eijk tot slot. “Het is de mens die leeft vanuit de heilige Geest die ons verlicht, en die we ontvangen hebben in ons doopsel. Die brengt niet allen ongebondenheid, maar betekent ook dat we onszelf moeten schenken – als ouder, in je beroep, als priester, noem maar op. Dat deed Christus door Zijn dood aan het kruis. Hij maakte zich arm met als doel ons rijk te maken bij God.”
Paus Adrianus VI
Enkele pelgrims waren na afloop zeer onder de indruk van de Eucharistieviering in de Friezenkerk, die mede door de bijna 100 Utrechtse Romegangers tot de laatste bank was gevuld. “Dit was zo mooi, nu kan deze bedevaart niet meer stuk!”, zo luidde een geëmotioneerde reactie.
‘s Middags stond een bezoek aan de kerk Santa Maria dell’Anima op het programma. In deze kerk ligt het graf van de Nederlandse paus Adrianus VI – al menen de Duitsers dat hij ‘hun’ paus was. De Utrechtse priester Wouter de Paepe is deze maand begonnen aan een vierjarige studie in Rome en woont in bij de Duitstalige priestergemeenschap bij deze kerk. Hij vertelde de pelgrims kort iets over de kerk, waarna zij de kerk en vooral het graf van paus Adrianus bekeken. Hierna volgde een stadswandeling langs een aantal (toeristische) hoogtepunten, zoals het Pantheon, de Trevi-Fontein en de Spaanse Trappen.
‘Zoiets maak je nooit meer mee’
Jos en Trudy Westendorp (Franciscusparochie, locatie Bonifatius) zijn twee van de Utrechtse pelgrims die mee zijn naar Rome. Jos: “Dit is onze vierde keer Rome, we proberen eens in de tien jaar hierheen te gaan. Ik las over deze reis en vond het programma meteen interessant. Je hoort en ziet met zo’n bedevaart meer dan met een toeristenboekje of reisleider.”
Trudy twijfelde aanvankelijk, maar zag in het programma toch genoeg afwisseling en verdieping. Jos: “En toen ik hoorde dat rector Kuipers één van de reisleiders is, was alle twijfel weggenomen.”
De bedevaart biedt precies wat ze ervan verwacht hadden, vertelt Jos. “Een hoogtepunt was de viering in de crypte. Door de plek, maar ook omdat ik die dag acoliet en Trudy lectrice mocht zijn. Zoiets maak je nooit meer mee, en dan ook nog met vier priesters en twee bisschoppen in het rood. Ik hou van een goed verzorgde viering, maar dit was wel heel bijzonder. We zeiden vandaag tegen elkaar: we zijn al op de helft – dat is een goed teken want het vliegt om.” Voor de komende dagen verheugen ze zich vooral nog op het bezoek aan de crypte van Priscilla.
Kardinaal Eijk heeft deze dagen meermalen de hoop uitgesproken dat de pelgrims door deze bedevaart in hun geloof gesterkt worden. Niet vergeefs, vertelt Trudy: “Ik luister altijd goed naar de preek en neem bepaalde elementen mee in mijn eigen leven. Zoals wat de kardinaal zei over het flakkerende vlammetje van de heilige Geest – vaak naar de kerk gaan is geen garantie dat het altijd even sterk brandt. Het moet ook aangewakkerd worden.”
Groepsfoto op de trap die leidt naar de Friezenkerk
Tags: Rome