Utrechtse pelgrims onder de indruk van paus op ‘Nederlandse Dag’
Zo’n 2.000 Nederlanders trokken op dinsdag 15 november door de Heilige Deur van de Sint Pieter. Zij waren in het kader van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid met bisdommen of katholieke organisaties op bedevaart naar Rome. Onder hen zijn ook 200 pelgrims uit het Aartsbisdom Utrecht. In de Sint Pieter vierden zij op de ‘Nederlandse Dag’ de Mis met bijna alle Nederlandse bisschoppen en kardinaal Eijk als hoofdcelebrant (foto links: Ramon Mangold), waarna paus Franciscus hen toesprak. Hij moedigde de Nederlanders onder meer aan “om uw hart te openen en u te laten vormen door Gods barmhartigheid. Zo zult ook u op uw beurt werktuigen van barmhartigheid worden.”
Kardinaal Eijk noemde het in zijn preek in de Sint Pieter jammer dat het Heilig Jaar van de Barmhartigheid bijna ten einde is – 20 november sluit paus Franciscus de Heilige Deur van de Sint Pieter. Wat de kardinaal zeker zal missen is het internationale logo, zo zei hij. Het toont Jezus met een mens op zijn rug, een verwijzing naar de parabel van het verloren schaap waarnaar de herder op zoek gaat. Kardinaal Eijk riep op om het logo en zijn boodschap ook na de sluiting van het Heilig Jaar “op het netvlies van ons geheugen gegrift te laten blijven.” Zoals in Hooglanderveen, waar de mensen in het parochiehuis een glas-in-lood raam hebben geplaatst met dit logo. “Zo hebben ze er toch maar mooi voor gezorgd dat dit logo ook voor de toekomst bewaard blijft.”
Na afloop van de viering voegde paus Franciscus zich bij de Nederlanders. Kardinaal Eijk sprak de paus kort toe. Hij wees onder meer op de inzet van veel parochies om de werken van barmhartigheid gestalte te geven, vooral jegens migranten. De inventarisatie van al die initiatieven voor migranten heeft de Bisschoppenconferentie gebundeld, kardinaal Eijk bood paus Franciscus het eerste exemplaar aan.
Paus Franciscus noemde in zijn toespraak de goddelijke barmhartigheid “de bron van ons heil: heel de wereld, ieder van ons heeft de goddelijke barmhartigheid nodig.” Deze heilbrengende goedheid van God is “op een bijzondere manier te ervaren in het sacrament van boete en verzoening,” aldus de paus. “Eenmaal omhelsd door de barmhartige Vader die ons altijd zijn vergeving schenkt, zult u in staat zijn om van zijn liefde te getuigen in het leven van alledag. “De mannen en vrouwen van vandaag dorsten naar God, ze dorsten naar zijn goedheid en liefde. En ook u, als ‘kanalen’ van barmhartigheid, kunt helpen deze dorst te lessen,” aldus de paus, die de Nederlanders opriep voor hem te bidden.
Na afloop van zijn toespraak bleef paus Franciscus nog enige tijd om diverse mensen te begroeten. De Utrechtse pelgrims waren na afloop zeer enthousiast over ‘hun’ dag in Rome. Met name de aanwezigheid van de paus was voor velen een bijzondere ervaring.
De dag werd vervolgd met een gezamenlijke lunch, waarna de Nederlanders in groepen een deel van de stad verkenden. Deze tocht voerde onder meer langs de Engelenburcht, diverse kerken en pleinen. De dag werd om 17.00 uur afgesloten met de Mariavespers in de basiliek van Santa Maria Maggiore (met bisschop Van den Hende van Rotterdam als hoofdcelebrant). Hij benadrukte in zijn preek “dat God met ons een geschiedenis van barmhartigheid wil schrijven.” Volgens de Rotterdamse bisschop mogen we pelgrim zijn, en is Maria ons daarin voorgegaan. En ze gaat met ons mee: “Maria is de moeder van de barmhartigheid maar ook van ons pelgrims.”
Colinda van Lith vierde op 15 november een wel heel bijzondere 24ste verjaardag: ze werd toegesproken door paus Franciscus. Weliswaar tegelijk met 2.000 andere Nederlanders, maar toch. Ze is mee met de Utrechtse bedevaart naar Rome juist vanwege het afsluiten van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, vertelt ze. “Maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten die met hun geloof bezig zijn.” Colinda was afgelopen zomer ook mee naar de Wereldjongerendagen in Krakau, waar het thema ‘barmhartigheid’ eveneens een grote rol speelde. “Daar zijn we toen veel met barmhartigheid bezig geweest en dat heeft me erg geraakt. Ik wilde de kans aangrijpen om ook hierbij te zijn. Het is mooi om het Heilig Jaar in Rome af te kunnen sluiten.”
De viering in de Sint Pieter vond ze indrukwekkend: “Het was fijn om met zoveel mensen het geloof te kunnen vieren. En op je verjaardag is dat extra speciaal.” Paus Franciscus maakte indruk, al heeft Colinda hem dan niet kunnen zien – ze werd verzocht niet op haar stoel te gaan staan. “Maar als hij praat, voelt het heel persoonlijk. Alsof hij zich rechtsreeks tot jou richt.” Een bedevaart als deze helpt ook om sterker te worden in het geloof: “Geloof is best breed en soms moeilijk. Het is fijn om daar dan met anderen over te kunnen praten.”
Foto rechtsboven: Colinda van Lith, onderste twee foto’s: Mariavespers
Klik hier voor de preek van kardinaal Eijk
Klik hier voor de toespraak van kardinaal Eijk tot paus Franciscus
Klik hier voor de toespraak van de paus
De Eucharistieviering en de toespraken van kardinaal Eijk en paus Franciscus zijn nog online te bekijken via de website van KRO-NCRV: klik hier
Bekijk hieronder ook de fotoreportage van Ramon Mangold:
Tags: Heilig Jaar van de Barmhartigheid