Aartsbisdom > Nieuws > Utrechtse bisschoppen bezoeken Münster Domschat

Utrechtse bisschoppen bezoeken Münster Domschat

Kardinaal Eijk en mgr. Woorts hebben vrijdag 31 mei een bezoek gebracht aan de expositie ‘De Münster Domschat’ in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Zij werden ontvangen en rondgeleid door de directeur van het museum, Marieke van Schijndel, en de conservator van deze tentoonstelling Annabel Dijkema.

In de Dom van Münster worden al eeuwenlang oogverblindende rijkdommen bewaard. De meest wonderbaarlijke voorwerpen gemaakt van goud en zilver, edelstenen en exotische materialen uit alle windstreken zijn sinds de middeleeuwen samengebracht én samen gebleven. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en heeft nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer in Münster verlaten voor een expositie in Museum Catharijneconvent.

In andere belangrijke Europese middeleeuwse bisschopssteden waren ook dit soort prestigieuze schatten te vinden, maar niet één is zo goed intact gebleven als die van Münster. Zo is uit oude archieven bekend dat de Utrechtse Domkerk een vergelijkbare verzameling had. In de tijd van de Reformatie en door een financiële crisis is de Utrechtse domschat echter bijna helemaal vernield of versmolten. In Münster is juist het omgekeerde gebeurd. Vrijwel alle archieven zijn door brand en oorlogvoering verloren gegaan, maar de schatten hebben de tand des tijds doorstaan.
In de expositie ‘De Münster Domschat’ zijn de Utrechtse archiefschat en de Münster rijkdommen samen te bewonderen. De bezoeker krijgt zo een beeld van de omvang en grootsheid van een domschat. Ook wordt duidelijk hoe deze werd gevormd en wat het belang was voor de middeleeuwse samenleving.


Uitleg bij een aantal bewaard gebleven rijkdommen uit de Utrechtse domschat, zoals de Ansfriduscodex, de hamer van Sint-Maarten, de onderkaak van de H. Benignus, relieken van de H. Victor en de H. Felix en as van relieken van de H. Agnes

Mgr. Woorts: “De belangrijkste schatten die worden getoond zijn de relieken, waaronder van de apostel Paulus (patroonheilige van de Dom van Münster), maar de reliekhouders in deze expositie zijn van grootse en verstillende schoonheid. Voor ons waren de jarenlange hartelijke banden met het bisdom Münster (onze buren aan de oostgrens van het Aartsbisdom Utrecht) een extra reden om de tentoonstelling te bezoeken.”


Kardinaal Eijk en mgr. Woorts bij de gouden hoofdreliekhouder van de apostel Paulus, het meest kostbare bezit van de Münster dom

De tentoonstelling ‘De Münster Domschat’ is nog te zien t/m 10 juni:
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht, tel.: 030 2313835, www.catharijneconvent.nl, dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur, zaterdag, zondag en maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) 11-17 uur.

Foto’s: Museum Catharijneconvent