Utrecht slot Nederlandse etappe in gebedsestafette voor coronaslachtoffers
De Nederlandse bisschoppen hebben zich op 12 maart aangesloten bij de Europese gebedsestafette van bisschoppen voor de slachtoffers van de coronapandemie. In de St. Catharinakathedraal vierden de Utrechtse hulpbisschoppen Hoogenboom en Woorts om 19 uur samen met rector Kuipers van het Ariënsinstituut de Eucharistie, priesterstudenten assisteerden tijdens de viering. Kardinaal Eijk moest verstek laten gaan, vanwege een recente reis naar het buitenland verbleef hij in thuisquarantaine.
De estafette met gebed voor de slachtoffers van de coronapandemie startte op Aswoensdag 17 februari in Albanië en wordt op 1 april in Hongarije afgesloten. Het is een initiatief van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE). De ‘Nederlandse etappe’ op 12 maart was die ochtend in het bisdom Roermond begonnen. In de kapel van Grootseminarie Rolduc bad bisschop Harrie Smeets samen met de seminariegemeenschap voor de overledenen en voor troost en vrede voor degenen die rouwen om een dierbare. In de andere bisdommen waren later die dag vieringen, met als sluitstuk de viering in de Utrechtse kathedraal.
In zijn preek memoreerde mgr. Woorts dat er al een jaar veel liefde, zorg, kracht, bemoediging wordt gegeven aan mensen die – op welke wijze ook – getroffen zijn door het coronavirus. We mogen volgens hem “dankbaar zijn voor al die toewijding en inzet, zeker ook van allen die zorg geven aan lichaam en geest en die daardoor ook des te meer risico lopen zelf besmet te raken met het coronavirus. Al die liefde, zorg, kracht en bemoediging is – bewust of onbewust – een gehoor geven aan het voornaamste gebod van de Wet van God: Hem beminnen en de naaste als jezelf, met heel je hart, ziel, verstand en kracht.”
Jezus leert ons dat echte liefde offers vraagt, benadrukte mgr. Woorts. “Het is daardoor dat liefde vrucht draagt, blijvende vrucht. Het offer dat van ons als gelovigen wordt gevraagd, is zeker ook het offer van het gebed. Dat is nu hier ons avondoffer, in deze gebedsestafette voor de slachtoffers van de pandemie van het coronavirus. Ons gebed voor hen, ons gebed voor anderen is een grote daad van liefde.” De viering eindigde met een speciaal gebed voor de mensen die het coronavirus hebben opgelopen en allen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur.
Op 12 maart startte ook het initiatief ‘24 uur voor de Heer’. Na de viering was er daarom uitstelling van het Allerheiligste, in de Utrechtse St. Martinusparochie (waartoe de St. Catharinakathedraal behoort) was er vervolgens de hele nacht van 12 op 13 maart digitale aanbidding.