Tentoonstelling Utrechts archief: …tot in de eeuwigheid
Het Utrechts Archief in de stad Utrecht is gevestigd op de plek waar in 1050 de benedictijner abdij van Sint-Paulus werd gesticht. Van dit kloostercomplex – dat hier tot in de zestiende eeuw stond – zijn in het gebouw en de omgeving nog steeds tastbare sporen herkenbaar. Naar de verborgen geschiedenis van deze abdij is de afgelopen periode uitgebreid onderzoek gedaan. Met nieuwe inzichten en ontdekkingen is nu een reconstructie gemaakt van dit abdijcomplex.
Dit bijzondere verhaal wordt verteld en verbeeld in de expositie …tot in de eeuwigheid – Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij, die van 3 december t/m 29 april 2011 in Het Utrechts Archief is te zien.
De tentoonstelling toont onder meer kostbare handschriften uit de herontdekte bibliotheek van de Paulusabdij en diverse andere unieke bronnen, zoals de oorkonde waarin de stichting van het klooster wordt bevestigd, de Monumenta van Aernout van Buchel met beschrijvingen van de grafmonumenten in de kerk, de uitgebreide inventaris van de abdijboedel uit 1593 en een prachtige selectie van originele prenten en tekeningen van het abdijcomplex.
De bronnen uit het abdijarchief worden omgeven door bruiklenen uit binnen- en buitenland: ruwe bouwfragmenten, archeologische vondsten, rijkversierde handschriften en een zilveren miskelk verhalen de geschiedenis van het klooster. De maquettebouwers Engelbrecht en Terlingen leverden recent monnikenwerk met de herbouw van de Paulusabdij naar de nieuwste bouwkundige inzichten. Dit staaltje vakmanschap – door RTV Utrecht gevolgd – brengt een extra dimensie in het verhaal achter Utrechts oudste kloostermuren.
Deze schatten uit de Utrechtse Paulusabdij werpen een nieuw licht op de bouwgeschiedenis, het kloosterleven en de betekenis van deze besloten gemeenschap voor het alledaagse leven in middeleeuws Utrecht.
Expositie …tot in de eeuwigheid
Data: 3 december 2010 – 29 april 2011
Hamburgerstraat 28, Utrecht