Sta op! Slot tour WJD-kruis opmaat voor Lissabon 2023
In de Utrechtse St. Rafaëlkerk werd zondag 6 november de tour afgesloten die het WJD-kruis sinds 14 oktober door de Nederlandse bisdommen maakte. Er werd uitgebreid teruggeblikt op de tour met onder meer een aantal getuigenissen en een video, maar onder het motto ‘Sta op!’ ook vooruitgekeken naar de Wereldjongerendagen, begin augustus 2023 in het Portugese Lissabon.
Bij de start van de tour in de Utrechtse St. Catharinakathedraal had kardinaal Eijk het kruis gezegend; daarna reisde het WJD-kruis achtereenvolgens door de bisdommen Groningen-Leeuwarden, Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Breda, ‘s-Hertogenbosch en Roermond, om voor de slotetappe terug te keren naar het Aartsbisdom Utrecht. Op 3 november stond het in de kathedraal voor de Bisdomdag om vervolgens door te reizen naar Wageningen en Doetinchem. Zaterdag 5 november was het kruis in Enschede, Almelo en Hengelo. Op 6 november ging het kruis ‘s ochtends naar Baarn, van waaruit het ’s middags naar Utrecht werd gebracht voor de feestelijke slotviering.
Carolien Hoogenboom, projectleider van de WJD-kruis tour, kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. Ze noemt het “bijzonder dat we op zoveel plekken zijn geweest. Het is mooi dat het WJD-kruis niet alleen in kerken heeft gestaan, maar dat we er ook mee door steden zijn gelopen. Het is op Texel geweest maar ook bij de Neeltje Jans en in Middelburg: we hebben alle uithoeken van het land gezien.” Wat er voor haar ook uitspringt is het zien van de diversiteit binnen de katholieke traditie tijdens deze tour. Zo waren er in Amsterdam drie programma’s achter elkaar in dezelfde kerk: eerst in de sfeer van Taizé en met Lectio Divina, vervolgens Praise & Worship met de Portugese gemeenschap en tot slot nachtelijke aanbidding met deelnemers uit katholieke studentenhuizen. Carolien: “Die diversiteit, die volheid van wat de R.-K. Kerk is, zie je ook terug op de Wereldjongerendagen.”
Ingrid van Zeeland coördineerde als jongerenwerker van het bisdom ‘s-Hertogenbosch de ‘tussenstops’ in dat bisdom. Zij vond het “heel gaaf om met zo’n symbool op pad te gaan. Elke locatie waar we waren heeft zijn eigen charme. Soms waren er vooral oudere parochianen, op andere plekken waren veel kinderen, zoals in Helmond bij de KISI Kids – waar de komst van het WJD-kruis ook nog eens samenviel met de herfstvakantie. De Wereldjongerendagen kwamen echt dichtbij huis met het WJD-kruis: samenkomen rond zo’n symbool van hoop en geloof is heel mooi.”
Rosemarie Nooij maakte deel uit van tourteam 1, waardoor ze bij de start van de tour in de Utrechtse kathedraal was en daarna meereisde naar onder meer het roepingenweekend van het bisdom Groningen-Leeuwarden in Thuine (net over de Duitse grens), de Afsluitdijk en “heel Noord-Holland” (bisdom Haarlem-Amsterdam). De WJD-kruis tour vormde voor haar “een heel gave ervaring, ik ben op onwijs veel verschillende plekken geweest en heb veel jongeren ontmoet uit alle streken van het land. Zo samen met elkaar op weg te zijn naar de WJD in Lissabon – voor het eerst in zo’n 20 jaar met (een replica van) het WJD-kruis in Nederland: hoe vaak maak je dat nou mee?” Op een vest had zij de tekst ‘WJD kruis tourteam’ geschreven en vervolgens op alle plaatsen waar ze kwam, mensen gevraagd hun naam erop te zetten – met een bijzonder souvenir als resultaat.
Door wegafsluitingen had het kruis wat vertraging, maar iets later dan gepland kon Carolien Hoogenboom de bijeenkomst in de parochiezaal dan toch beginnen met gebed. Terwijl de band SuitUp speelde, werd het WJD-kruis binnengedragen. Vervolgens werd een video vertoond met een aantal hoogtepunten van de tour: in totaal is het kruis op zo’n 50 plekken geweest.
Aansluitend kon iedereen die dat wilde, zijn of haar herinneringen aan de WJD-kruis tour delen. Zo vertelde Harm Ruiter van KISI Kids en medeorganisator van deze tour onder meer dat ze in Helmond met zo’n 70-80 mensen door de stad liepen voor de processie, met fakkels en al. En dat precies op een dag dat Helmond Sport speelde… Er was veel politie op de been maar ze mochten gewoon doorlopen: “Kennelijk zagen ze ons aan voor supporters,” aldus Ruiter. Iemand van tourteam 2 vertelde over de gedenkwaardige stop in Breda waar mensen als het ware “van straat werden geplukt en met een kaarsje in de hand de kerk in gestuurd werden, waardoor daar tijdens de stille aanbidding heel veel kaarsjes stonden.”
Er waren ook inhoudelijke getuigenissen. Een lid van tourteam 3 noemde het “een heel bijzondere ervaring overal te komen, de gastvrijheid die je ervaart: je krijgt te eten, mag blijven slapen. Maar het was ook echt een geloofservaring, zo wordt het bijvoorbeeld ‘afkicken’ van de vele vieringen die we hebben gehad. Iemand anders noemde de teamspirit: “Je kent elkaar eerst niet, maar maakt er samen wat van. Als je dan ziet hoe je vervolgens uit elkaar gaat: daar ben ik heel dankbaar voor.”
Hierna was het weer tijd voor muziek van SuitUp, uitmondend in een moment van dankzegging: terwijl de band zachtjes doorspeelde, kon iedereen die dat wilde iets noemen waar hij of zij dankbaar voor was.
Jochem Oor, de landelijk projectleider van de Nederlandse WJD-reizen, kreeg vervolgens het woord. Hij liet een kaartje uitdelen met voorop de tekst ‘Sta op! en ga mee naar de Wereldjongerendagen, 1-6 augustus 2023 Lissabon’ en achterop verwijzingen naar onder meer de landelijke website www.wjd.nl en de website www.huisvoordepelgrim.nl, waar 20 november de aanmelding voor de WJD-reizen zal openen. Hij riep iedereen op om “met de kracht en de moed die we hebben ontvangen tijdens de tour van het WJD-kruis verder te gaan op de pelgrimstocht richting de WJD.” Aansluitend werd het themalied van de WJD 2023 in het Nederlands gezongen, waarbij SuitUp iedereen vroeg om mee te zingen.
Op deze slotdag van de WJD-kruis tour startte een nieuwe themaweek: de Nationale Roepingenweek. Daarom gaf priesterstudent Melle Punter (bisdom Haarlem-Amsterdam) een getuigenis over zijn roeping, die sterk verweven is met de Wereldjongerendagen: tijdens de WJD in Madrid kreeg hij voor het eerst het verlangen zichzelf helemaal te geven aan de Kerk, als priester. Het duurde nog een aantal jaren, maar uiteindelijk gaf Melle gehoor aan de roepstem van God. Hij zei te hopen dat zijn verhaal “iets mag laten zien van de goedheid van God en waarom ik hier sta. Ik hoop ook dat mijn verhaal jullie mag inspireren. Wees niet bang: als God een roeping voor je heeft, maakt Hij dat echt wel duidelijk.” De aanwezigen kregen vervolgens het gebedsprentje uitgereikt dat voor de Nationale Roepingenweek is gemaakt.
Tot slot riep Carolien Hoogenboom de tourteams naar voren om hen te bedanken en sloot SuitUp de middag muzikaal af. Na het eten vierden de jongeren de H. Mis in de St. Rafaëlkerk, waarbij jongerenvicaris Pauw hoofdcelebrant was. Ook kregen ze een polsbandje uitgereikt met de tekst ‘wjd.nl/sta-op – KOM IN BEWEGING’. Hieraan werd de oproep gekoppeld om het formulier op deze website in te vullen en zo te laten zien hoe je in beweging wilt komen.
In zijn preek gebruikte vicaris Pauw het busje waarin het WJD-kruis deze weken was vervoerd als een metafoor. Op weg naar Wageningen was de groep in de langste file van dit jaar terechtgekomen en dat nodigde uit tot mijmeren: “Door wat voor wereld dragen wij dit kruis?” Een land van omgekeerde vlaggen (onvrede), oorlog in Oekraïne en vluchtelingenproblematiek, jongeren die het moeilijk hebben, “zelfs voetbal (Qatar) brengt ons niet samen: en wij rijden rond met een kruis in een busje: gehavend, geen flitsende opdruk, de turbo werkt niet… Is dat busje niet een mooi beeld voor onze kerkelijke organisatie?” Hij stelde dat onze zending geen kwestie is van turbo maar van lange adem. “En niet van ons, maar van God. Hij heeft geduld, van Hem is tijd en eeuwigheid.”
Tags: Jongeren, Wereldjongerendagen