Restauratie Friezenkerk van start
De Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels gaf zondag in Vaticaanstad het startschot voor een grootscheepse renovatie van de Kerk der Friezen, vanouds in Rome het trefpunt voor pelgrims uit de Lage Landen. De achthonderd jaar oude Friezenkerk wordt de komende jaren voor een miljoen euro verspijkerd. Nijpels gaf met een schroevendraaier de eerste aanzet voor de renovatie.
De kerk heeft vooral te kampen met problemen met de temperatuur. Zo is het in het gebouw ’s zomers bloedheet en ’s winters niet goed warm te krijgen. Ook wordt het gebouw aangetast door vocht. Er komt een klimaatsysteem om dit te verbeteren. “Maar Rome is een vochtige stad, dus dat los je nooit helemaal op”, aldus diaken Kees van Duijn, die in Rome woont en werkt.
Friezenkerk
De Nederlandse kerk in Rome heeft een roepnaam die uitleg verdient : ‘Kerk van de Friezen’. In Rome is het als in Nederland tijdens de Elfstedentocht: alle Nederlanders zijn Friezen. De oude naam voor de mensen die uit de Lage Landen naar Rome kwamen is er blijven hangen. Want mensen uit onze streken komen hier al eeuwen. Al vanaf de tijd dat onze verre voorouders ‘bekeerd’ werden. Ooit woonde aan de Noordzee een fors Germaans volk, zonder dat de huidige namen van de verschillende volken al bestonden. De bewoners van de kuststreken waren allemaal Friezen: van Duinkerken tot Denemarken.
Die Friezen zijn in de achtste eeuw christelijk geworden. Dit is de verdienste van Willibrord, de missionaris, die met elf gezellen de zee overkwam om hier het evangelie te brengen. Hij maakte in het begin van zijn missioneringswerk twee reizen naar Rome. Zijn medewerkers en volgelingen hebben de weg toen goed geleerd, want vanaf die tijd trekken er geregeld Friezen naar Rome: ze zijn, door de aanname van het christelijk geloof, er helemaal bij gaan horen. Sindsdien zijn er altijd wel wat ‘Friezen’ in Rome te vinden.
Klik hier voor de website van de Friezenkerk.