Aartsbisdom > Nieuws > Religieuzendag in teken van Laudato si’

Religieuzendag in teken van Laudato si’

Op uitnodiging van de bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht vond op vrijdag 3 februari de jaarlijkse ontmoetingsdag plaats voor de religieuzen die woonachtig zijn in het Aartsbisdom Utrecht. Deze keer waren de religieuzen alsmede kardinaal Eijk, de hulpbisschoppen Woorts en Hoogenboom en de bisschoppelijk vicarissen Cornelissen en Pauw te gast in de Norbertijner Priorij De Essenburg en de Norbertijnencommuniteit Mariëngaard te Hierden. De religieuzendag stond dit keer in het teken van Laudato si’.

Tijdens de ontvangst met koffie en thee spraken Klaas Fongers O.Praem., prior van De Essenburg, en kardinaal Eijk een woord van welkom aan het adres van de ongeveer 30 religieuzen, afkomstig uit elf ordes en congregaties in het Aartsbisdom Utrecht.

In zijn homilie tijdens de Eucharistieviering ter ere van het Heilig Hart van Jezus op de eerste vrijdag van de maand citeerde kardinaal Eijk de passage uit de Brief aan de Hebreeën, waarin de auteur de geadresseerden aanspoort om aan hun leiders gehoorzaam te zijn en om zich het leven van degenen die hen het eerst het Woord van God verkondigd hebben voor de geest te houden.
Kardinaal Eijk herinnerde in dit verband aan de onvermoeibare missionaire inzet van de heilige Willibrord en zijn metgezellen. Ook bracht hij in herinnering dat in de eeuwen daarna er talrijke ordes en congregaties zijn geweest die het geloof uiteindelijk over de hele wereld hebben verspreid. “De auteur van de Brief aan de Hebreeën spreekt weliswaar niet over het religieuze leven, maar noemt wel een aantal dingen die fundamenteel zijn voor religieuzen,” aldus kardinaal Eijk. “De auteur noemt de armoede, in de zin van niet gehecht zijn aan geld of bezit, de kuisheid en de gehoorzaamheid. (…) Het religieuze leven, gebaseerd op de drie evangelische raden van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid berust op een meer nabije navolging van Christus. Religieuzen zijn daardoor in hun manier van leven een voorbeeld van een diep en intens christelijk leven. Zo roepen zij anderen op om Christus na te volgen. Daarom hebben we religieuzen in onze tijd meer dan ooit nodig. Maar omdat het ideaal van de navolging van Christus nog maar door weinigen wordt beleden, zijn er helaas ook weinig roepingen tot het religieuze leven. Bidden we daarom dat God ons opnieuw roepingen schenkt tot het religieuze leven.”
Na afloop van de Eucharistieviering was er gelegenheid om op voorspraak van de H. Blasius, bisschop en martelaar, de Blasiuszegen te ontvangen ter bescherming tegen keelziekten en andere kwalen.

Na de lunch verzorgden de heer Daan Savert, inhoudelijk projectcoördinator van de Laudato Si’ Alliantie Nederland, samen met mevrouw Marjolein Tiemens-Hulscher een presentatie over de inhoud en het werk van de Laudato Si’ Alliantie Nederland.

In zijn inleiding vertelde de heer Savert eerst iets over de voorgeschiedenis van de Laudato Si’ Alliantie Nederland. Deze begon met de Laudato Sí Werkgroep Nederland, een initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). Deze werkgroep promoot sinds de publicatie van de encycliek Laudato si’ in 2015 de visie van paus Franciscus op “integrale duurzaamheid” in de Nederlandse Kerk en samenleving. Duidelijk is dat de urgentie van de thema’s die paus Franciscus in Laudato si’ aansnijdt in de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden. De inleiders maakten duidelijk dat de encycliek Laudato si’ een moreel en spiritueel kompas biedt in de zoektocht naar een wereld die toekomst heeft.
Omdat Laudato si’ in katholieke kringen nog te weinig bekend is en de invloed ervan in Nederland nog te beperkt, heeft het bisdom ‘s-Hertogenbosch in overleg met de KNR in 2022 een kerkelijke instelling opgericht met de naam: Laudato Si’ Alliantie Nederland. “In de encycliek Laudato si’ roept paus Franciscus alle mensen van goede wil op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen,” aldus de Laudato Si’ Alliantie Nederland.
Vervolgens gingen de heer Savert en mevrouw Tiemens-Hulscher met de aanwezigen in gesprek over de vraag hoe religieuzen aan de oproep van paus Franciscus in Laudato si’ nog meer inhoud kunnen geven. De startvraag was: ”Wat heeft de Kerk met de ecologische crisis te maken?”


V.l.n.r.: Kardinaal Eijk, mevr. Tiemens-Hulscher, prior Fongers O.Praem. en dhr. Savert

In de eerste plaats is het de taak van de Kerk om, om met de woorden van het Tweede Vaticaans Concilie te spreken, de tekenen van deze tijd te verstaan en antwoorden te vinden in het licht van het Evangelie. Voorts dient de Kerk een profetisch geluid te laten horen door erop te wijzen dat alles wat leeft intrinsiek waardevol is. Ten slotte is het aan de Kerk om duidelijk te maken dat de ecologische crisis ten diepste een spirituele crisis is. In de encycliek Laudato si’ roept paus Franciscus op tot een ecologische bekering, die drie dimensies heeft. Ten eerste de spirituele dimensie waarin de mens een bekering ondergaat in diens denken en doen aangaande de schepping. Vervolgens de dimensie van de leefstijl; het maken van praktische keuzen om de negatieve impact op het milieu te verminderen (het verkleinen van de ecologische voetafdruk) en ten slotte de dimensie van de publieke sfeer door in het publieke domein je stem te verheffen voor het behoud van Gods schepping. Na de presentatie gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal uitdagende vragen rondom het thema hoe door een ecologische bekering Laudato si’ in de praktijk te brengen. De ontmoetingsdag werd afgesloten met het gezamenlijk bidden van het gebed na de middag. Volgend jaar zal de aartsdiocesane religieuzendag plaatsvinden bij de Cisterciënzer Monialen van de Abdij Koningsoord te Oosterbeek.

Foto’s: zr. Monica Raassen C.R.S.S.