Religieuzendag Aartsbisdom Utrecht in Doetinchem
![](https://www.aartsbisdom.nl/wp-content/uploads/2025/02/Religieuzendag-2025-groepsfoto-1024x768.jpg)
In de Sint Willibrordsabdij te Doetinchem vond op 3 februari de jaarlijkse ontmoetingsdag plaats van religieuzen in het Aartsbisdom Utrecht. Namens de bisdomstaf namen kardinaal Eijk, mgr. Hoogenboom, mgr. Woorts en vicaris Cornelissen deel. De dag startte met een inleiding over ‘gastvrijheid vanuit Benedictijns perspectief’ door br. Johan te Velde OSB, gevolgd door een uitwisseling in groepen aan de hand van richtvragen. In de abdijkerk was er daarna een Eucharistieviering met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk.
Aangezien de ontmoetingsdag plaatsvond op 3 februari was er na afloop van deze viering de mogelijkheid om op voorspraak van de H. Blasius, bisschop en martelaar, de Blasiuszegen te ontvangen ter bescherming tegen keelziekten en andere kwalen. Na de lunch kregen de deelnemers de gelegenheid om de Abdij en de (verbouwde) Abdijhoeve te bezichtigen en elkaar te ontmoeten. De dag werd afgesloten met een vesperviering in de abdijkerk.
De Willibrordsabdij
De Willibrordsabdij is een Benedictijner klooster. In de 13de eeuw kende Nederland rond de twintig Benedictijnse kloosters, maar tijdens de Beeldenstorm en de daaropvolgende Tachtigjarige Oorlog werden alle kloosters verwoest of in beslag genomen. Pas in het begin van de twintigste eeuw keerden Benedictijner monniken terug in Nederland. In 1907 kwam in Oosterhout de Sint Paulusabdij gereed, die al snel vele Nederlandse roepingen trok. Daarom werd in 1935 de St. Adelbertpriorij te Egmond gesticht. Al snel dacht men aan een derde vestiging, in Gelderland. Men huurde een huis in Bingerden, maar dit brandde af in de Tweede Wereldoorlog. De monniken kregen toestemming tijdelijk kasteel Slangenburg te bewonen en in oktober 1945 kwamen de eerste monniken uit Oosterhout daar aan. In 1949 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe abdij en na vier jaar bouwen konden de monniken hun kasteelperiode afsluiten en naar hun nieuwe klooster trekken. Het kasteel werd aangehouden als gastenverblijf. Tegenwoordig is de Abdijhoeve Bethlehem (voorheen: Stiltecentrum Bethlehem) het gastenverblijf van de abdij. Abt van de St. Willibrordsabdij is sinds 2015 br. Henry Vesseur. (Bron: willibrordsabdij.nl)
Bijna alle foto’s: zr. Monica Raassen C.R.S.S.
Tags: Religieuzen