Nieuwe katholieken delen hun geloofsverhalen
Een groep ‘nieuwe katholieken’ kwam op zaterdag 11 mei naar Utrecht. In het bisschopshuis aan de Maliebaan kregen ze van mgr. Woorts een rondleiding door het pand, dat momenteel gerestaureerd wordt. Samen met vicaris Pauw, eindverantwoordelijke voor deze dag, vierden mgr. Woorts en de deelnemers de Eucharistie in een geïmproviseerde ‘kapel’ in een vergaderruimte. “Daar merkten we tijdens de viering overigens niets van,” aldus medeorganisator Marga Meier.
Na de viering deelde ieder zijn of haar ‘bekeringsverhaal’, nadat mgr. Woorts en vicaris Pauw over de ontwikkeling van hun geloofsleven hadden verteld. Meier: “De verhalen van de ‘nieuwe katholieken’ zijn divers. Sommige mensen komen al heel lang in de kerk en zijn nu tot het besluit gekomen om toe te treden. Soms roept het weerstand op in de familie. Een vluchteling, uit een land waar je niet veilig bent als christen. Iemand uit een socialistisch land, die eigenlijk als kind niet van het geloof hoorde. Of vanuit een ander geloof zoekend naar wat de beste manier is om geïnspireerd te blijven door Gods’ nabijheid.”
Ook mgr. Woorts was onder de indruk van de openhartige verhalen: “Ieder komt op een geheel eigen manier tot het geloof, zo blijkt. Wat je in elk verhaal hoorde, was de ervaring van ‘thuiskomen’. Dat is mooi om te horen.”
Meier: “Na de lunch hield mgr. Woorts een inleiding over het begin van het geloof in onze streken. Hoe de H. Willibrord in ons land voet aan wal zette en wat dit tot gevolg heeft gehad. Daarna volgden we hem door het bisschopshuis. We zagen wat er tijdens de verbouwing tevoorschijn is gekomen, zoals bijzonder behang dat nu gerestaureerd moet worden. We kwamen ook in de kapel en stonden elders in het pand stil bij een schilderij van kardinaal De Jong, die zich in de oorlog verzette tegen de Duitsers. We zagen tevens schilderijen van andere kardinalen, die elk hun taak op eigen manier hebben volbracht, in het teken van de tijd waarin zij leefden.”
Daarna maakte de groep een stadswandeling. In de St. Catharinakathedraal, waar de zetel van de kardinaal staat, bezochten de deelnemers ook de Vredeskapel. Verder kwam de groep langs het Ariënsinstituut, Paushuize met een vrij recent beeld van paus Adrianus ervoor en verderop het standbeeld van de H. Willibrord. Marga Meier: “Mgr. Woorts gaf ons vertellend inzicht in een stukje geschiedenis van de R.-K. Kerk in Nederland en in het bijzonder in Utrecht. Teruggekomen hebben we gezamenlijk de Vespers gebeden. We eindigden met een rondvraag naar ieders bevindingen. Daarbij kwam ook de vraag op, hoe de Kerk zich laat zien in de samenleving. Veel wat de Kerk doet gebeurt in stilte, zoals de hulp aan vluchtelingen, die veelal via diplomatieke wegen gaat. Contacten met media zijn vaak niet eenvoudig, omdat deze veelal kiezen voor negatief nieuws. Maar wij allemaal kunnen het geloof uitdragen, ook zonder er al te veel nadruk op te leggen. Het eerste is te laten zien, dat het je blij maakt. Daarmee gingen we naar huis. Een mooie dag, met mooie mensen.”