Nieuwe bestemming twee Arnhemse kerken
Het Aartsbisdom Utrecht heeft goedkeuring verleend voor de verkoop van twee Arnhemse kerken: de Sint Jan de Doperkerk (in de volksmond de Sint-Janskerk genoemd, zie foto’s) in de Arnhemse wijk Klarendal en de Heilige Geestkerk aan de Gelderse Rooslaan in de wijk Malburgen. In de Sint Jan zal een Memorarium worden gevestigd. De Heilige Geestkerk wordt verkocht aan de Bethel Pinkster Kerk Arnhem en Ede, de BPKA. Deze gemeenschap gebruikt de kerk al sinds sinds 1981 als kerkgebouw.
Nadat de Sint Jan de Doperkerk in september 2011 aan de eredienst werd onttrokken, trok de kerk de aandacht van Hans de Kluijver en Martin Vissers, die het idee ontwikkelden om van de kerk een Memorarium te maken. “Een Memorarium biedt nabestaanden de ruimte en mogelijkheden de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen. De ruimte biedt een bijzondere, respectvolle en hoogwaardige omgeving met een spirituele sfeer. De mogelijkheden en begeleiding bieden optimale aandacht voor individuele wensen en behoeften. In de Sint-Janskerk werd een prachtige locatie gevonden voor het eerste Memorarium van Nederland,” aldus de toelichting van de initiatiefnemers.
Maria van Klarendal
De Sint-Jan de Doperkerk is een rijksmonument en werd in de jaren 1894-1895 gebouwd, naar een ontwerp van architect Alfred Tepe. Het is een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. Het middenschip en de beide zijbeuken tellen zes traveeën. Aan de zuidelijke gevel staat een kleine achthoekige traptoren.
Nu het voorbereidende traject achter de rug is, kan met de daadwerkelijke renovatie en realisering van de plannen worden begonnen. De werkzaamheden vinden zowel in- als extern plaats. Het beeld van Maria van Klarendal (foto boven) blijft in het gebouw op haar sokkel staan.
Naar verwachting zal de verbouwing tot Memorarium in het voorjaar van 2013 gereed zijn. Pastoor P. Daggenvoorde van de Sint Eusebiusparochie is blij met de gevonden bestemming. “Op deze manier heeft het gebouw een gepaste functie en blijft het gebouw intact. Een bestemming als herdenkingsplaats ligt dichtbij de oorspronkelijke functie van het gebouw. Ook kan Maria van Klarendal in de wijk blijven, niet als museumstuk, maar als gedenkplek waar je nog steeds een kaars aan kunt steken.”
‘Passend gedenken’
Hans de Kluijver: “We hebben geconstateerd dat er behoefte is aan verschillende vormen van bijzetting en gedenken. Het Memorarium in de Sint-Janskerk te Arnhem gaat ruimte bieden aan een binnencolumbarium, een urnencrypte, een kinderhofje, een gedenkmuur, een gedenk- of bedeplaats, een buitencolumbarium, een urnenmuur, een gedenkmonument voor het gestorven kind en een stilteruimte. Het Memorarium biedt bovendien een bijzondere omgeving voor een bijzettingdienst, een wake en voor een sfeervol samenzijn van nabestaanden, met een verzorging naar wens. Een gastvrouw of gastheer maakt bezoekers wegwijs, informeert, ondersteunt en organiseert bijzettingen met oog voor individuele wensen en behoeften. Daarmee wordt het Memorarium een respectvolle, sfeervolle omgeving voor passend gedenken.”