Aartsbisdom > Bedevaart > Bedevaart Brielle > Nationale Bedevaart ‘Den Briel’

Nationale Bedevaart ‘Den Briel’

‘Den Briel’ is een nationaal bedevaartsoord, waarheen jaarlijks ook gelovigen uit het Aartsbisdom Utrecht op bedevaart gaan. Het hele jaar door, maar speciaal rond 9 juli, pelgrimeren vele katholieken erheen om de Martelaren van Gorcum te gedenken en gesterkt te worden in het geloof. Dit jaar is de Nationale Bedevaart op zaterdag 11 juli vanaf 11.00 uur.

Als jaarthema is gekozen ‘Dienstbaarheid tot in de dood’. Hoofdcelebrant in de Eucharistieviering is bisschop J.H.J. van den Hende van Rotterdam. Er rijdt deze dag een speciale bus naar het Heiligdom in Brielle. De opstapplaatsen zijn:
– HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal aan de Mathenesserlaan 305 te Rotterdam, vertrektijd: 09.00 uur. De bus staat om 08.50 uur voor.
– Centraal Station Rotterdam (Conradstraat, achter het Groothandelsgebouw), vertrektijd: 09.15 uur
Aanmelden: via bisdom Rotterdam, tel.: 010 2815171, kosten: 10 euro p.p.

Voor de jongere bedevaartgangers is er een ‘parallelprogramma’ tijdens het rozenkransgebed. Mgr. Van den Hende geeft dan catechese.
Aanmelden via Fredi Timmermans, e-mail: f.timmermans@bisdomrotterdam.nl

Programma:
11.00 uur: Eucharistieviering, hoofdcelebrant bisschop J.H.J. van den Hende van Rotterdam.
13.30 uur: Rozenkransgebed en programma voor de jongeren
14.30 uur: Kruisweg
15.30 uur: Vespers en processie

De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af tijdens de opstand tegen Spanje. Een onafhankelijkheidsstrijd met ook religieuze stellingnamen, die verhard waren aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Op 1 april 1572 werd Brielle ingenomen door de watergeuzen, onder aanvoering van Lumey. Vooral de clerus en de katholieke godsdienst waren het mikpunt van de geuzen. Toen de geuzenvloot op 26/27 juni 1572 Gorcum innam, werd een groepje geestelijken gevangen genomen. Na twee weken van foltering en pogingen ze van hun geloof te brengen, werden ze op 5 juli 1572 naar Brielle vervoerd. In de nacht van 9 juli zijn ze naar Rugge gebracht, even buiten Brielle. Daar zijn de 19 martelaren opgehangen aan de balken van de turfschuur. In de 19de eeuw hebben katholieken er een houten kapel gebouwd en een binnenplaats, het martelveld. Later kwam er een grote stenen kerk met daarin een reliekschrijn. Op het martelveld geeft een betonnen rand de omtrekken van de turfschuur aan.