Aartsbisdom > Nieuws > Muurschildering Sint Maarten onthuld

Muurschildering Sint Maarten onthuld

Wijkwethouder Noordoost Utrecht Jeroen Kreijkamp onthulde op 21 juni een grote muurschildering van Sint Maarten, patroonheilige van de stad Utrecht.. Hij verrichte de onthulling samen met kunstenaar Zinzi Rozema en Koos Stekelenburg van het Sint Maartensberaad. Initiatiefnemer van de schildering op de muur van 7 bij 9 meter op de hoek van de Zandhofsestraat en de Bladstraat (wijk Wittevrouwen) was de eigenaar van het pand, Bjorn Cramer.

Met zwaarden sneed het drietal de touwen van de twee doeken door, die de belangrijkste onderdelen van de muurschildering tot dan toe aan het oog onttrokken. De schildering is mogelijk gemaakt door wijkbureau Noordoost en de gemeentelijke werkgroep directe voorzieningen. Deze werkgroep zet zich in voor herstel van historische en karakteristieke elementen in het straatbeeld. Ook Stadswerken droeg een steentje bij. Kunstenaar en docente creatieve vorming Zinzi Rozema ontwierp deze muurschildering, de uitvoering deed ze samen met Marij Nielen (net als Rozema van Makershuis Maanzaad) en Jos Peeters.

‘Feestje van de buurt’
Wijkwethouder Kreijkamp noemde de muurschildering van Sint Maarten “echt een feestje van de buurt. Het idee van deze schildering is van de eigenaar, die genoeg had van de graffiti op de muur en de buurt wilde verfraaien. Er was veel interactie tussen de bewoners, de gemeente en ook het Sint Maartenberaad. Ik ben blij met dit initiatief, het refereert namelijk aan de historie van deze stad. Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht, de kleuren van zijn mantel vinden we terug in het stadswapen.”
Ook de Witte Vrouwenpoort is op de schildering te vinden, “die naam verwijst naar het destijds nabijgelegen Witte Vrouwenklooster. De poort en het klooster bestaan beide niet meer, ik ben blij dat de historie van de wijk Wittevrouwen op deze muur zichtbaar blijft.”

‘Onderling respect’
Koos Stekelenburg van het Sint Maartensberaad gaf vervolgens een korte geschiedenisles over Sint Maarten (de heilige Martinus van Tours), die vooral bekend werd omdat hij als Romeins soldaat zijn mantel doormidden sneed en bij de stadspoort de helft aan een bedelaar gaf. De schildering toont dan ook dit tafereel. Daarnaast noemde hij een aantal andere plekken in de stad Utrecht, waar Sint Maarten in het straatbeeld zichtbaar is. Stekelenburg: “Sint Maarten staat voor samen delen en voor onderling respect, als deze schildering daaraan mag bijdragen in deze wijk dan zijn we zeer tevreden.”
Zinzi Rozema vertelde tot slot iets over de totstandkoming van de schildering, waar de afgelopen maanden aan is gewerkt. Er waren maar liefst twee lagen verf nodig, maar de kunstenaars lieten ook enkele stukken muur onbeschilderd – vanwege de mooie structuur en de eenheid met de andere gebouwen.