Aartsbisdom > Nieuws > Misdienaars aartsbisdom op speurtocht door Utrechtse binnenstad

Misdienaars aartsbisdom op speurtocht door Utrechtse binnenstad

Zo’n 250 misdienaars uit alle hoeken van het Aartsbisdom Utrecht en hun circa 80 begeleiders gingen zaterdag 23 juni op speurtocht door de binnenstad van Utrecht. Deze speurtocht was één van de onderdelen van de eerste aartsdiocesane misdienaarsdag ofwel Tarcisiusdag (vernoemd naar de beschermheilige van de misdienaars). De dag begon met een Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk. Na afloop van de speurtocht verzamelden de deelnemers zich op het parkeerterrein van het aartsbisschoppelijk paleis voor een broodje knakworst en een welverdiend glas limonade, waarna in een heuse balkonscène de winnaars van de speurtocht bekend werden gemaakt.

In zijn preek vertelde kardinaal Eijk over de Romeinse jongen Tarcisius, die leefde in de derde eeuw na Christus. Dat was de tijd van de christenvervolgingen door de Romeinse keizer en de christenen moesten de Eucharistie dan ook in het geheim vieren. Bij zo’n viering deelde op een keer de priester mee dat de volgende dag een aantal christenen voor de wilde dieren zou worden gegooid. Hij vroeg wie hen de communie zou willen brengen – zelf kon hij dat niet doen, want de bewakers zouden hem herkennen. De 12-jarige misdienaar Tarcisius bood zich daarop aan.

misdienaarsdag-home misdienaarsdag-1

misdienaarsdag-3 misdienaarsdag-4

‘Geef me het Heilig Brood’
Onderweg kwam hij een aantal heidense speelkameraden tegen. Die ontdekten dat Tarcisius iets bij zich had toen hij niet met hen mee wilde doen – maar Tarcisius wilde de hostie, het Lichaam van Jezus, niet afgeven. Kardinaal Eijk: “Tarcisius verweerde zich dapper, maar in zijn eentje delfde hij het onderspit. Ze schopten en sloegen hem totdat Tarcisius uitgeput neerlag, terwijl hij nog steeds zijn hand om het zilveren hostiedoosje klemde.” Een passerende soldaat, ook christen, joeg de jongens weg en droeg Tarcisius naar het huis van een christenvrouw. Hij vroeg hem of hij nog een wens had en Tarcisius fluisterde zacht “Geef me het Heilig Brood.” Zo ontving Tarcisius de communie die hij zelf aan de gevangenen zou geven – hij stierf verenigd met Jezus, voor Wie hij zijn leven gegeven had.

‘Voorbeeld en voorspreker’
“Tarcisius had op de eerste plaats zorg voor Jezus,” zo vervolgde de kardinaal. “Daarvoor gaf hij het kostbaarste dat hij had: zijn leven.” Jezus vraagt niet van ieder van ons het leven, maar wel dat we op de eerste plaats zorg hebben voor Zijn Rijk van Liefde, aldus de kardinaal tot besluit. “Misdienaars hebben door hun bijdrage aan de vieringen ook zorg voor Jezus en Zijn Kerk. Laten we bidden dat Tarcisius vandaag en in de toekomst voor ons allen een voorbeeld en voorspreker is bij God.”

misdienaarsdag-5 misdienaarsdag-6

misdienaarsdag-7 misdienaarsdag-8

Speurtocht
Na de Eucharistieviering gingen de misdienaars met hun groep naar de eerste locatie van de speurtocht, om daar te lunchen. Sommige kleinere groepen werden samengevoegd met groepen van andere parochies. De speurtocht voerde de misdienaars vervolgens door de Utrechtse binnenstad. Zo waren er op twee locaties sport en spel-onderdelen: enkele groepen speelden trefbal en siamees voetbal en liepen een hindernisbaan in park Lepelenburg, andere groepen deden dit op het grasveld bij de Stadsschouwburg. Ook de liturgiequiz, bijbelquiz en een film werden op twee plaatsen aangeboden: in de kathedraal en in het Ariënsinstituut. Daarnaast waren er vier losse onderdelen, waarvan elke groep er drie deed. Bij het geboortehuis van Alphons Ariëns, het Paushuize, de Domtoren/-kerk en bij het standbeeld van de H. Willibrord op het Janskerkhof kregen de misdienaars uitleg en moesten ze een aantal vragen beantwoorden.

misdienaarsdag-10 misdienaarsdag-11

misdienaarsdag-12 misdienaarsdag-13

misdienaarsdag-14 misdienaarsdag-15
Mgr. Woorts vertelt bij het standbeeld van de H. Willibrord o.a. over diens woorden ‘In Dei nomine feliciter’ (In Gods naam gelukkig)

misdienaarsdag-16 misdienaarsdag-17

misdienaarsdag-18 misdienaarsdag-19
Op het Domplein (links) en bij het Paushuize (rechts)

misdienaarsdag-20 misdienaarsdag-21
Foto rechts: bij het geboortehuis van Alphons Ariëns

Broodjes knakworst
Aan het einde van de middag verzamelde iedereen zich op het parkeerterrein van het aartsbisdom, waar broodjes knakworst en limonade werden uitgedeeld. Gevraagd naar hun belevenissen van de dag, zei een groepje misdienaars: “Leuk, en we hebben ook veel geleerd! Het was alleen wel veel lopen…” Rob, acoliet en begeleider tijdens deze misdienaarsdag, kreeg ook veel positieve reacties . “De misdienaars konden hun energie kwijt in de sportieve onderdelen, en de vragen bij de andere onderdelen stemden tot nadenken. De Mis was goed, want op hen gericht. En wat zo mooi is: de misdienaars hebben veel leeftijdsgenoten uit andere parochies ontmoet.”

misdienaarsdag-22 misdienaarsdag-24

‘Blijk van waardering’
Ook ‘jongerenvicaris’ Pauw is enthousiast. Hij vertelt: “We hebben deze dag georganiseerd om de misdienaars en acolieten die in ons bisdom actief zijn, een blijk van waardering te geven voor hun inzet en enthousiasme. Ze zien in de kerk geregeld alleen maar grijze koppies voor zich, en vaak zijn ze de enige misdienaar in hun klas. Nu zien ze dat er veel meer kinderen en jongeren zijn zoals zij. We hopen dat hen dat motiveert en stimuleert. Veel misdienaarsgroepen sluiten het jaar af met iets leuks, daarom dachten we : waarom doen we dat niet gezamenlijk in Utrecht? Dat is weer eens iets anders dan de speeltuin of een pretpark in de buurt. En het is uitstekend bevallen! Het was natuurlijk al een hele belevenis dat je met ruim 250 misdienaars samen de Mis viert en dat verschillende misdienaars daarin zo hun taak hebben. We hebben ze ook uitgedaagd in hun kennis van de liturgie en de bijbel, en we hebben ze sportief met elkaar laten strijden. Dat ging met prachtig weer in een hele goede sfeer, dus wat mij betreft was het een bijzonder geslaagde dag.”

misdienaarsdag-25 misdienaarsdag-26

Balkonscène
Tot besluit van de middag verzamelden de misdienaars en de begeleiders zich in de tuin van kardinaal Eijk, waar ze werden toegesproken door vicaris Pauw en de kardinaal. Ook jongerenwerker Hao Tran voegde zich bij deze balkonscène. Nadat de kardinaal luidkeels was toegezongen (hij was daags ervoor jarig geweest), maakte vicaris Pauw de winnaars van de speurtocht bekend. Alle winnaars mochten naar het balkon komen, waar de kardinaal hen een prijs overhandigde: een mok met een afbeelding van een misdienaar en daaronder de tekst ‘Tarcisiusdag 2012 Aartsbisdom Utrecht’. De eerste prijswinnaars vonden nog een smakelijk extraatje in hun mok. De top vijf van de speurtocht:
5 H. Lebuinusparochie
4 St. Paulusparochie, deelgroep 2
3 Heilig Kruisparochie, deelgroep 2
2 Thomas a Kempisparochie met parochie HH. Vier Evangelisten (samengestelde groep)
1 St. Lucasparochie met St. Ludgerparochie en St. Marcellinusparochie (samengestelde groep)

misdienaarsdag-27 misdienaarsdag-28

De winnende groep was een wel heel bijzondere, zo vertelde vicaris Pauw: niet alleen was deze groep samengesteld uit drie parochies, maar die parochies liggen ook nog eens in drie vicariaten. Vicaris Pauw vroeg de misdienaars van deze groep waarom ze gewonnen hadden. Hij kreeg twee antwoorden: “Samenwerking” en het droge “Twentenaren!”

misdienaarsdag-29 misdienaarsdag-30

Tags: