Mgr. Hoogenboom bij H. Bloedprocessie Brugge
In Brugge wordt jaarlijks de Heilig Bloedprocessie gehouden, waarbij de reliek van het Heilig Bloed wordt meegedragen. Sinds 2009 staat deze processie op de lijst van het immaterieel cultureel werelderfgoed van de UNESCO. De processie met meer dan 1.500 figuranten trekt tussen de 30.000 en 50.000 belangstellenden en wordt sinds 1970 op Hemelvaart gehouden. Dit jaar was de Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom één van de genodigden.
De Heilig Bloedprocessie in Brugge heeft al oude papieren: de eerste meldingen over de Heilig Bloedreliek dateren uit de 13de eeuw, de processie wordt het eerst vermeld in 1304. Vanaf 1310 besliste de Brugse stadsoverheid de feesten rond het Heilig Bloed, met de processie (3 mei) en de veertiendaagse plechtigheden, te laten samenvallen met de jaarmarkt (de meifoor van 23 april tot 22 mei). Op die manier, en ook door de stadsboden die Vlaanderen doorkruisten, groeiden de volkstoeloop en de devotie voor het Heilig Bloed.
Volgens een laatmiddeleeuwse overlevering bracht de Vlaamse graaf Diederik van de Elzas (ca. 1099-1168) na de Tweede Kruistocht de relikwie van het Heilig Bloed mee uit Jeruzalem (1150). Diederik zou de relikwie gekregen hebben uit handen van de patriarch van Jeruzalem, als waardering voor zijn heldhaftigheid tijdens deze kruistocht.
De processie legt elk jaar een parcours af door het centrum van Brugge, waarbij vooral Bijbelse taferelen worden uitgebeeld: veelal scènes met betrekking tot het lijden van Christus. De ommegang is tevens een burgerlijke officiële gebeurtenis waarbij ruiters, ambachten en gilden, schutters, stadsmagistraat en uiteraard de geestelijkheid in alle pracht en praal defileren. De huidige processie is vormgegeven in een stijl die teruggrijpt naar Brugges Gouden Eeuw (15de eeuw), toen de stad één van de belangrijkste havensteden was ten noorden van de Alpen en ook de residentiestad van de Bourgondische hertogen. In 2019 vindt de processie in Brugge plaats op donderdag 30 mei.
Foto’s: Henk Rogiers