Oktobereditie ‘Op Tocht’: van marine tot misdienaars
Het oktobernummer van bisdomblad ‘Op Tocht’ bevat onder meer een lang interview met Yuri Saris. Hij maakte vorig jaar de overstap van pastoraal werker in de parochie Licht van Christus naar aalmoezenier bij de Marine in Den Helder. Ook in dit nummer: een terugblik in woord en beeld op de bisdombedevaart naar Noord-Frankrijk, waarbij diverse kloosters en kathedralen werden bezocht.
Saris vertelt in het interview dat hij als aalmoezenier bij de Marine oog heeft voor het geestelijk welzijn van de mannen en vrouwen binnen zijn eenheden. Zijn basiswerk lijkt wat op het werk van een dorpspastoor. Elke ochtend en middag loopt hij in zijn uniform en baret met een grote mok koffie rond langs de kantoren en werkplaatsen van de Marine in Den Helder om een praatje te maken en zo vertrouwd te raken met iedereen. Soms verblijft hij een aantal dagen op een duikvaartuig. Hij luistert naar de levensverhalen en -ervaringen, hoort soms wat er speelt op de werkvloer of thuis. Hij denkt mee over nieuwe stappen in leven en werk. Dit laagdrempelige contact is een belangrijk fundament voor indringender pastoraat dat soms nodig is.
Het coverartikel van deze editie van ‘Op Tocht’ is het verslag van de Tarcisiusdag voor misdienaars op 5 oktober. In zijn column getiteld ‘Misdienaars en acolieten: teken van vitaliteit’ borduurt kardinaal Eijk voort op deze dag. Hij schrijft onder meer dat het aantal misdienaars en acolieten een teken is van de vitaliteit van de lokale geloofsgemeenschap. “Misdienaars en acolieten zijn ook een bron voor de vorming van jongerengroepen in de geloofsgemeenschap,” aldus kardinaal Eijk. “Ze kunnen bijeenkomen als jongerengroep voor een Eucharistieviering, aanbidding en catechese. We stimuleren priesters ook om jongerengroepen in hun parochies te vormen. Als door de misdienaars en acolieten en wellicht ook andere geïnteresseerden zo’n jongerengroep ontstaat, dan is de parochie zeker vitaal.”
Op het gebied van kerkelijke kunst is er dit keer aandacht voor de tegelvloer in de kerk te Vierakker. Deze tegelvloer maakt deel uit van een uiterst gaaf bewaard gebleven neogotisch kerkinterieur. Pia Verhoeven (erfgoedspecialist Museum Catharijenconvent) staat stil bij de geschiedenis van deze dorpskerk en de vloer en geeft uitleg bij de verschillende motieven in het ontwerp.
In de rubriek ‘Diaconie’ schrijft Hans Oldenhof over het levensbeschouwelijk vacuüm dat bij velen is ontstaan. Hij zet in zijn beschouwing onder meer het neoliberalisme af tegen de visie van de R.-K. Kerk: onderlinge afhankelijkheid is volgens het Katholiek Sociaal Denken niet slecht, maar een gegeven: we zijn op elkaar aangewezen. Oldenhof: “Met haar Katholiek Sociaal Denken heeft onze Kerk goud in handen. Het zou een vast onderdeel moeten zijn van de verkondiging, de catechese en de publiciteit van de parochie.”
Lees de column van kardinaal Eijk
Bestel dit nummer of neem een abonnement op ‘Op Tocht’