Maatschappelijke rol kleine omroepen sterk onderschat
Namens de Bisschoppenconferentie heeft media-bisschop Wiertz van Roermond een verklaring uitgebracht naar aanleiding van de kabinetsplannen om het budget voor de kleine omroepen (de 2.42-omroepen zoals RKK) op nul te stellen.
Bisschop Wiertz: “Religie hoort achter de voordeur. Het is een opvatting die we de laatste jaren steeds vaker horen. Het huidige kabinet probeert aan deze opvatting nu ook handen en voeten te geven. De kleine, religieuze zendgemachtigden van protestanten, joden, moslims, hindoes, boeddhisten, humanisten en katholieken verliezen vanuit dit idee het totale budget en worden daarmee vleugellam gemaakt. Een uiting van de sterke onderschatting van de samenbindende rol van religie in de samenleving.”
“Religie is van grote invloed op hoe je in het leven staat. Heeft invloed op je houding over publieke waarden als barmhartigheid, gerechtigheid, solidariteit, tolerantie. Religie werkt door in geefgedrag bij collectes en in de inzet voor vrijwilligerswerk. Zou het toeval zijn dat het meeste geld voor goede doelen in Nederland nog altijd wordt opgehaald bij mensen met een religieuze achtergrond, dat de meeste vrijwilligers in allerlei organisaties óók actief zijn in kerkelijk verband? Voor hen houdt betrokkenheid niet op bij de voordeur, iets wat dit kabinet blijkbaar wel van ze verwacht.
Tonen wat mensen beweegt
Religie is een onderdeel van onze open samenleving die we democratie noemen. Om die open en veelkleurige samenleving te kunnen begrijpen moet zichtbaar en hoorbaar gemaakt blijven worden welke rol religie speelt. Niet alleen binnen gebouwen, maar vooral ook in de beweegredenen en de harten van mensen. Dat kan niet alleen ‘van buitenaf’. Nee, belangrijk is om te laten zien wat die miljoenen Nederlanders beweegt om vanuit hun religieuze inspiratie een actieve rol te spelen in deze samenleving.
Juist van binnenuit laten zien wat mensen beweegt is de rol van de kleine levensbeschouwelijke omroepen. Het zichtbaar maken van geloof, hoop en liefde. Door gelovigen zelf aan het woord te laten, door ze zelf te laten bepalen wat voor hen belangrijk is en dat te laten zien. Dat doen omroepen als RKK, IKON, de Joodse Omroep al heel lang. Soms met vallen en opstaan maar altijd vanuit de intentie om onderdeel te blijven uitmaken van een samenleving die ze misschien voor een deel niet meer begrijpt.
Taak levensbeschouwelijke omroepen
Het is de taak van deze omroepen om aan te tonen dat ook gelovige mensen een boodschap hebben die gehoord mag worden, waardoor ze een integraal onderdeel uit blijven maken van onze veelkleurige samenleving. Dit geluid ‘achter de voordeur’ stoppen is niet alleen een armzalige maar ook een risicovolle weg en getuigt van weinig gevoel voor samen-leven.”