Aartsbisdom > Nieuws > Kerkennacht 2011: ‘H. Willibrord mag niet ontbreken’

Kerkennacht 2011: ‘H. Willibrord mag niet ontbreken’

In ruim twintig steden in Nederland vond op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni de Kerkennacht plaats. De organisatie was dit jaar voor het eerst in handen van de Raad van Kerken in Nederland. In totaal openden ruim 200 kerken hun deuren, waaronder 35 Utrechtse kerken. Hier vormde de Kerkennacht tegelijk het startsein voor het jaarlijkse Kerken Kijken Utrecht, dat ditmaal in het teken staat van ‘Kunst in Kerk en Convent’. Nadat hij had deelgenomen aan de officiële opening van de Utrechtse kerkennacht, woonde de Utrechtse aartsbisschop Eijk vrijdagavond het programma bij in de St. Willibrordkerk. Hulpbisschop mgr. Hoogenboom gaf acte de présence in de Gerardus Majellakerk.

Met een wandeling van de St. Willibrordkerk naar het Museum Catharijneconvent werd de Kerkennacht 2011 geopend. Naast mgr. Eijk namen onder meer mgr. Vercammen (de oud-katholieke aartsbisschop) en mevr. ds. De Jong-Dorland (predikante Domkerk) hieraan deel. Ook burgemeester Wolfsen van Utrecht liep mee. Zij verrichtten de formele opening voor het Catharijneconvent; hierna startten de programma’s in de 35 deelnemende Utrechtse kerken. Na een openingsconcert door het Sint Willibrordkoor volgde in de St. Willibrordkerk om 19.30 uur een vesperviering waarin mgr. Eijk voorging. Aansluitend verzorgde de aartsbisschop een lezing over de H. Willibrord, die het geloof naar deze streken bracht. Na een korte pauze werd de avond voortgezet met een vragenuurtje, waarin mgr. Eijk en pastoor Van der Vegt (pastoor van de binnenstadsparochie en rector van de St. Willibrordkerk) ingingen op een aantal vragen vanuit het publiek.

Heidense symbolen
Bij een oecumenisch initiatief als de Kerkennacht mag de H. Willibrord niet ontbreken, zo stelde mgr. Eijk aan het begin van zijn lezing: hij is immers de grondlegger van het christendom in Nederland. Die grote evangelisatie begon in het jaar 690, toen Willibrord met elf gezellen vanuit Engeland naar Nederland kwam. Willibrord stond voor de taak om het beeld te veranderen dat de Friezen hadden van het christendom als zijnde alleen van de Franken. De Friezen waren nog in de ban van Germaanse goden als Wodan en diens zoon Donar, maar het lukte om ze binnen het domein van de bijbelse God te brengen. Daarbij probeerden de Engelse missionarissen heidense symbolen en gebruiken als bomen, stenen en water een plaats te geven. Zo zijn er verspreid over het land nu nog Willibrordputjes te vinden – het bekendste bevindt zich in Heiloo.

Vragenuurtje
Tijdens het vragenuurtje dat volgde op de lezing ging mgr. Eijk in op vragen als: ‘Hoe ziet u uw taak als aartsbisschop’ (mgr. Eijk: “Mijn grote opdracht is het geloof, Gods Woord verkondigen en de sacramenten bedienen”) en ‘U woont nu 3,5 jaar in Utrecht, wat vindt u van de stad?’. Ook ging de aartsbisschop uitgebreid in op een vraag over het seksueel misbruikschandaal binnen de Kerk. Zo zei hij het “uitermate treurig en pijnlijk” te vinden “dat priesters en religieuzen zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.” In de eerste plaats moet er zorg zijn voor de slachtoffers, en verder moet ervoor gezorgd worden dat het nooit meer gebeurt, zo stelde mgr. Eijk, die vervolgens vertelde over het onderzoek dat de commissie Deetman verricht, het rapport van de commissie Bandell dat eerder die middag was gepresenteerd en het advies van de commissie Lindenbergh. Pastoor Van der Vegt beantwoordde vragen over het verschil tussen de ‘oude’ (Tridentijnse) H. Mis en de ‘nieuwe’ (Novus ordo) (aangezien in de St. Willibrordkerk beide worden gevierd) en over het celibaat.

Aanbidding
Enkele kilometers verderop woonde hulpbisschop mgr. Hoogenboom een gedeelte bij van de 40-urige aanbidding van het Allerheiligst Sacrament in de Gerardus Majellakerk, bij de broeders van Sint Jan. Dit was georganiseerd uit dankbaarheid voor het 75-jarig bestaan van de parochie. Om 20.00 uur startte een gebedswake bij het Allerheiligst Sacrament en de relieken van de H. Gerardus Majella. Mgr. Hoogenboom las hierbij onder meer uit het Evangelie van Johannes (6,44-51) en verzorgde de preek.

Lees meer over de opening van de Kerkennacht en de lezing van mgr. Eijk
Lees meer over Kerken Kijken Utrecht