Kardinaal Eijk ontvangt biografie Nederlandse paus
Kardinaal Eijk had op 26 januari een ontmoeting met Twan Geurts, auteur van de recent verschenen biografie ‘De Nederlandse paus’. Geurts bood de Utrechtse aartsbisschop een exemplaar aan van zijn boek over paus Adrianus VI. De ontmoeting vond – toepasselijk – plaats in de Paus Adrianuszaal van het aartsbisschoppelijk paleis aan de Maliebaan. Daar hangt een replica van het portret dat Jan van Scorel maakte van deze paus.
In de toegankelijk geschreven biografie vertelt Geurts het levensverhaal van deze Nederlandse paus, wiens korte pontificaat (nog geen twee jaar) over het algemeen als mislukt wordt beschouwd. Het was een moeilijke tijd: Rome en de Kerk waren corrupt, Luther had de Reformatie in gang gezet en er heerste verdeeldheid onder de katholieke Europese vorsten, terwijl de sultan voor de poorten van Europa stond.
Geurts nuanceert in zijn boek het beeld van louter mislukking maar stelt ook vast: “De tijd was Adrianus niet gunstig gezind. De waardering voor zijn pontificaat volgde pas veel later. Hij kwam te vroeg voor Rome en te laat voor Luther.” Zijn puriteinse houding en het feit dat Adrianus zich vooral door landgenoten omringde in Rome, zorgden bovendien voor extra spanningen en onbegrip, aldus Geurts.
Hij schreef de eerste volledige publieksbiografie van de Nederlandse paus, die dankzij een reeks ‘wetenschappelijke meelezers’ ook verantwoord is. Bijzonder is de aandacht voor de periode in Spanje en vooral ook de reis naar Rome, als Adrianus eenmaal heeft gehoord dat hij de nieuwe paus is. Dankzij het dagboek van één van Adrianus’ reisgenoten kan de lezer van deze biografie de spannende en maanden durende reis meemaken.
Geurts en kardinaal Eijk spraken uitgebreid over de bijzondere levensweg van deze hervormingspaus: docent theologie in Leuven, opvoeder en raadsheer van prins Karel, ambassadeur en grootinquisiteur in Spanje en uiteindelijk paus (gekozen tijdens een conclaaf waar hij zelf niet aan deelnam). En ze spraken over de plekken in de stad die aan deze in Utrecht geboren paus herinneren: Paushuize (door Adrianus gekocht maar nooit door hem bewoond) en het standbeeld dat ruim een jaar geleden vlakbij Paushuize werd geplaatst.
Tags: Paus Adrianus VI