Kardinaal Eijk en mgr. Woorts bij dodenherdenking op begraafplaats St. Barbara
Bij gelegenheid van de nationale dodenherdenking op 4 mei hebben kardinaal Eijk en mgr. Woorts ‘s ochtends een krans gelegd op Het Erehof van de Utrechtse begraafplaats St. Barbara. Op Het Erehof hebben vijftig Nederlandse oorlogsslachtoffers een laatste rustplaats gekregen. De gevallenen zijn militairen, verzetsstrijders, dwangarbeiders en represailleslachtoffers uit, of uit de omgeving van, Utrecht. Ook burgemeester Van Zanen van Utrecht en vertegenwoordigers van enkele andere organisaties legden een krans, waarna de vijftig namen werden uitgesproken van de gevallenen.
De organisatie van de plechtigheid was in handen van het ‘Comité 4 Mei-Herdenking Erehof Prinsesselaan Utrecht’. Aan het begin van de bijeenkomst liepen de aanwezigen achter de leden van de Bond van Wapenbroeders naar Het Erehof. Daar sprak Michiel van Geloven namens de organisatie een welkomstwoord. Hierna volgden de kransleggingen, waarna de aanwezige nabestaanden een rode roos kregen aangereikt om bij de oorlogsgraven te plaatsen. Dit werd gevolgd door het uitspreken van de vijftig namen van de gevallenen die op Het Erehof begraven liggen.
Na twee minuten stilte klonk de ‘Last Post’ en werden aansluitend het eerste en het zesde couplet van het ‘Wilhelmus’ gezongen. Daarna las Helma Wilke-van Riet van het ‘Comité 4 Mei-Herdenking Erehof Prinsesselaan Utrecht’ een gedicht van Ellen Deckwitz voor. Tot slot was er een defilé langs de vijftig graven. Leden van de Koninklijke Brassband Utrecht verzorgden de muzikale omlijsting bij de herdenking.
‘s Avonds zal kardinaal Eijk ook de Nationale Herdenking bijwonen op de Dam in Amsterdam. Mgr. Hoogenboom is aanwezig bij de plechtigheid die het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking op en rond het Domplein organiseert.
Foto rechts: mevr. Wilke-van Riet en dhr. Van Geloven