Het feest van Kerstmis laten groeien in ons hart

Hoe kunnen we de Kersttijd in het gezin vieren en beleven? Die vraag staat centraal in dit artikel dat ik schreef voor het decembernummer van bisdomblad ‘Op Tocht’:

Bij het verschijnen van dit artikel zitten we nog in de adventstijd, maar graag blik ik al vooruit naar Kerst en de gehele Kersttijd. De Kersttijd is een bijzondere tijd in het jaar, maar wordt soms ondergesneeuwd door alle drukte rond de Kerstdagen, de kerstvakantie en alle leuke activiteiten die we daarin kunnen ondernemen.

In onze Kerk kennen we natuurlijk de liturgische kalender. Het kerkelijk jaar is opgebouwd uit verschillende seizoenen, met daarbij behorende liturgische kleuren die ook weer een betekenis hebben. Het jaar wordt gekenmerkt door de drie belangrijkste feesten: Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Op 28 november (de start van de Advent) is het nieuwe liturgische jaar begonnen. Advent, zoals we wellicht weten, heeft paars als liturgische kleur. Deze kleur staat voor een tijd van wachten en voorbereiden. In de Advent bereiden we ons voor op de komst van Jezus, als kindje in de kribbe. Het is mooi en nuttig om je bewust voor te bereiden op Zijn komst. Advent is echter ‘alleen maar’ de voorbereiding op het grote feest van Kerstmis, maar dat lijken we soms te vergeten.
Vanaf oktober liggen de winkels al vol met verschillende kerstartikelen. Men begint al met versieren voordat de Advent begint. Het wordt natuurlijk donkerder in deze dagen en het is gezellig om je huis dan te versieren met lichtjes. In mijn studentenhuis bleven de kerstlichtjes vaak het hele jaar hangen voor de gezelligheid. In principe is daar niks mis mee. Maar we moeten niet vergeten dat we het feest eigenlijk pas vieren met Kerst en na Kerst, in de Kersttijd (die duurt t/m het feest van de Doop van de Heer). Het zou jammer zijn als we ons vier weken heel bewust wel voorbereiden op Jezus’ geboorte, maar dan na twee dagen vergeten zijn dat het nog steeds feest is en onze versiering, onze kerstboom en kerststal alweer opruimen.

Op kerstavond begint het zogenoemde Kerstoctaaf. Dit is een feestperiode van acht (van het Latijnse octo = acht) dagen en is de eerste periode van de Kersttijd. In dit octaaf, en in de gehele Kersttijd, is de liturgische kleur dan ook wit, de kleur van feest. Wat het Kerstoctaaf verder bijzonder maakt, is het feit dat er veel feesten in plaatsvinden. Zo wordt, normaal gesproken, op Tweede Kerstdag het feest gevierd van de heilige Stefanus, de eerste martelaar en eerste diaken. Dit jaar is dat anders, omdat deze dag op een zondag valt en de 1ste zondag na Kerstmis vieren we het feest van de Heilige Familie (behalve als er geen zondag is tussen Kerst en Oud en Nieuw, dan vieren we dit feest op 30 december). Het is heel bijzonder om in de Kersttijd het Feest van de Heilige Familie te vieren – het gezin van Maria en Jozef waarin Jezus wordt geboren en waarin Hij opgroeit. We weten heel veel van de laatste drie jaar van Jezus’ leven, zijn openbare leven. Maar voordat Jezus in de openbaarheid trad, heeft Hij een redelijk normaal leven gehad, in het gezin met Maria en Jozef. Daar mogen we zeker bij stilstaan. Zo kunnen we ons proberen voor te stellen hoe die jaren van Jezus’ verborgen leven eruit zagen, hoe ze leefden als gezin in alle eenvoud in een bescheiden huisje. Hoe Jezus als kind het beroep van Jozef leerde en daar werkte als ambachtsman. Hoe Maria Hem hielp en voor Hem zorgde en daar haar geluk in vond. Een oase aan licht en blijdschap, daar mogen wij ons aan spiegelen.
Op 1 januari vieren we het feest van Maria, Moeder van God. Het is mooi om het nieuwe jaar met Maria te beginnen en we kunnen op die dag speciaal bidden dat we, net zoals Maria, ‘ja’ durven zeggen tegen God en met Hem mogen samenwerken dit jaar. Op de zondag na 1 januari (dit jaar dus op 2 januari) vieren we het Feest van de Openbaring van de Heer (ook wel Driekoningen). Op dit feest bereikt Kerstmis eigenlijk zijn hoogtepunt, want Christus wordt aan alle volken (vertegenwoordigd door de Wijzen) geopenbaard. Er is een traditie om op deze dag een speciale zegen op de deur van je huis te schrijven of op te hangen. De zogenoemde huiszegen bestaat uit het jaartal en de 3 letters C+M+B. Deze letters worden in verband gebracht met de namen van de drie Wijzen: Caspar, Melchior en Balthasar. Maar deze letters betekenen nog meer, want ze zijn eveneens de beginletters van de zegentekst ‘Christus Mansionem Benedicat’, wat vertaald betekent ‘Christus zegene dit huis’. Een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen.

Hoe kunnen we ons nu praktisch meer bewust zijn van de Kersttijd en proberen het grote feest van Jezus’ geboorte ook dan echt te vieren? Het begint heel simpel in de voorbereiding. Ik noemde reeds dat de winkels lange tijd vol liggen met kerstartikelen en overal wordt er al langzaam versierd. Het kan ons helpen om eventjes te wachten met het versieren van ons huis en met het opzetten van de kerstboom en de kerststal. Advent is geen sombere tijd, maar het is nog geen feest en met onze versiering kunnen we daar onderscheid in maken. Misschien is het een idee om pas vanaf zondag Gaudete (de derde zondag van de Advent) de kerstboom op te zetten en deze te versieren. Of misschien wil je er een traditie van maken om pas op 24 december je huis te versieren.
Een andere traditie die we zien, is het langzaam vullen van de kerststal. Met kleine kinderen is het altijd fijn om een liturgische tijd visueel te maken. Zo hebben we in de Advent vaak een adventskrans of -kalender die laat zien hoe lang het nog duurt tot kerst. De kerststal kunnen we eveneens op die manier gebruiken. Misschien kun je de stal eerst leeg neerzetten en komen er langzaam steeds meer figuren bij die de kerststal compleet maken. In de kerk is er de traditie dat het kindje Jezus pas op kerstavond in de stal erbij komt. Dat zou je ook thuis kunnen doen. Maak er een kleine processie van met kaarsjes en een liedje. Het is daarnaast leuk om de drie koningen een stukje van de kerststal af te zetten. Ik kan me van vroeger heel goed herinneren dat we elke ochtend de koningen een stapje dichterbij de stal mochten zetten, zodat ze pas aankwamen op het feest van Driekoningen. Zo kun je met de kinderen naar dat feest toeleven.
Kardinaal Eijk bemoedigt ons daarin: “De Kersttijd spreekt kinderen en hun ouders vaak heel erg aan. Het is goed om niet alleen naar de Nachtmis te gaan of de Heilige Mis op Eerste Kerstdag, maar ook op het Hoogfeest van Driekoningen en het Feest van de Heilige Familie. De gaven van de Driekoningen aan de pasgeboren Jezus kunnen de kinderen aan het denken zetten: wat heb ik aan Jezus te geven? Liefde en aandacht voor God en andere mensen. Samen met hun ouders biddend bij de kerststal kunnen kinderen zich dat in een eenvoudig gebed afvragen. Bovendien kunnen zij zo ook leren bidden voor familieleden, buren, vrienden en andere mensen. Kinderen leren het eerst bidden van hun ouders. Daarom is het bidden in het gezin een onmisbaar moment om kinderen te brengen tot een persoonlijke relatie met Jezus. Samen bidden bij de kerststal is daarvoor een uitgelezen moment.”

Laten we dus, samen met Maria en Jozef, vreugdevol uitzien naar de komst van het kindje Jezus en Hem vragen om in onze kribbe, in ons hart, geboren te worden. Dat we het feest van Kerstmis mogen laten groeien in ons hart en in onze gezinnen en dat uitgebreid mogen vieren!