De Blijde Geheimen van de rozenkrans
Inmiddels is de maand oktober halverwege, de maand van de rozenkrans. Twee jaar geleden schreef ik een artikel over het bidden van de rozenkrans met kinderen. Deze keer wil ik graag wat dieper ingaan op de verschillende geheimen die we overwegen bij de rozenkrans. Met die geheimen kijken we samen met Maria naar het leven van Jezus. Er zijn vier reeksen met elk vijf geheimen.
Het is traditie om op verschillende dagen deze geheimen te overwegen. Zo worden op maandag en zaterdag de Blijde Geheimen gebeden. Op dinsdag en vrijdag de Droevige Geheimen. Op woensdag en zondag de Glorievolle Geheimen en op donderdag de Geheimen van het Licht. Elk van deze reeksen legt de focus op bepaalde belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus (en Maria).
In deze serie van vier artikelen zal ik telkens een reeks toelichten. Persoonlijk vind ik de Blijde Geheimen het ‘makkelijkst’ om met kinderen over te praten. De Blijde Geheimen gaan over de kindertijd van Jezus en vaak zijn de kinderen al een beetje bekend met deze verhalen. Bij elk geheim zou je ook een bepaalde deugd kunnen plaatsen die daarmee te maken heeft. Zo kun je de geheimen meer leven geven en ook proberen om ze in het dagelijks leven in praktijk te brengen.
Hieronder zal ik elk van de Blijde Geheimen kort toelichten met een bijbehorend Bijbelvers en wat praktische tips of vragen om mee aan de slag te gaan.
1ste Blijde Geheim: De engel Gabriël brengt de blijde boodschap aan Maria
“Maar de engel zei tot haar: ‘Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij God. Zie, gij zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen, die gij de naam Jezus moet geven.’ (…) Nu zei Maria: ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.’” (Lucas 1, 26-38)
De deugd die we bij dit geheim kunnen plaatsen, is de deugd van de nederigheid. Maria geeft zich vrij en volledig over aan de wil van God. Ze heeft zelf geen idee wat er precies gaat gebeuren, maar heeft wel geheel vertrouwen in het plan van God. Hoe kunnen wij meer op het plan van God vertrouwen? Ben ik nederig genoeg om mijn eigen wil opzij te zetten? Lukt het om mijn eigen voorkeuren opzij te zetten om anderen blij te maken?
2de Blijde Geheim: Maria bezoekt haar nicht Elisabeth
“In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland, naar een stad in Judea. (…) Elisabeth riep met luide stem: ‘Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot.’ (…) En Maria sprak: ‘Mijn hart prijst hoog de Heer.’” (Lucas 1, 39-56)
Bij dit geheim kunnen we kijken naar de deugd van de naastenliefde. Maria hoort van de engel dat haar nicht Elisabeth ook in verwachting is en ze twijfelt geen moment. Met spoed reist ze naar Judea om Elisabeth te bezoeken en te helpen. Wie heeft er behoefte aan een bezoekje? Op welke manieren kan ik mijn naasten helpen? Hoe laat ik naastenliefde zien in het gezin, door welke woorden en daden?
3de Blijde Geheim: Jezus wordt geboren in een stal van Bethlehem
“Terwijl zij daar verbleven, brak het uur aan waarop zij moeder zou worden; zij bracht haar zoon ter wereld, haar eerstgeborene, wikkelde hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.” (Lucas 2, 6-7)
Er kunnen veel deugden gehaald worden uit het verhaal rond de geboorte van Jezus. Een van die deugden is de deugd van onthechting. Er is geen plaats in de herberg voor de hoogzwangere Maria en haar man Jozef. Uiteindelijk komen ze terecht in een stal en daar wordt Jezus geboren. Hij wordt in een simpele voederbak gelegd. En toch is Hij de koning, maar niet zoals er verwacht werd. Waar zijn wij teveel aan gehecht? Aan materiële bezittingen, aan sociale media, aan eten en drinken etc.? Waar kunnen we afstand van doen om zo meer plek te maken voor het kindje Jezus dat ook geboren wil worden in ons hart?
4de Blijde Geheim: Jezus wordt in de tempel opgedragen
“Toen de tijd aanbrak, waarop zij volgens de Wet van Mozes gereinigd moesten worden, brachten zij het kind naar Jeruzalem om het aan de Heer op te dragen. (…) Simeon nam het kind in zijn armen en verkondigde Gods lof met de woorden: ‘Uw dienaar laat gij, Heer, nu naar uw woord in vrede gaan: mijn ogen hebben thans uw Heil aanschouwd.’” (Lucas 2, 22-39)
De deugd die we bij dit 4e geheim kunnen plaatsen is de deugd van de gehoorzaamheid. Maria en Jozef zijn gehoorzaam aan de Wet van Mozes, aan de regels van die tijd. Ook al is Maria onbevlekt, toch onderwerpt ze zich aan de wet alsof ze onrein zou zijn. Wanneer zijn wij ongehoorzaam? Aan God of aan elkaar? Hoe kunnen we beter leren luisteren? En hoe kunnen we voor anderen daarin een voorbeeld zijn?
5de Blijde Geheim: Jezus wordt in de tempel teruggevonden
“Pas na drie dagen vonden zij Hem in de tempel, waar Hij te midden van de leraren zat, naar wie Hij luisterde en aan wie Hij vragen stelde. (…) Hij zei: ‘Wat hebt ge toch naar Mij gezocht? Wist ge dan niet, dat Ik in het huis van mijn Vader moest zijn?’” (Lucas 2, 41-52)
Bij dit laatste geheim kunnen we denken aan de deugd van de vroomheid. Daarmee bedoel ik eigenlijk de omgang met God, de devotie die we tot Hem hebben. We kunnen ons niet voorstellen hoe die drie dagen geweest moeten zijn voor Maria en Jozef. Voor Jezus was het echter logisch, Hij moest in het huis van Zijn Vader zijn. Hoe vaak zijn wij in het huis van Onze Vader? Kunnen we proberen om met meer aandacht in de H. Mis te zitten of met meer aandacht te bidden? Hoe gaan wij met Jezus om gedurende de dag? Hoe vaak denken we aan Hem of praten we met Hem?
In het volgende artikel komen de Droevige Geheimen aan bod.
door Elise Bangma-Mertens (medewerker huwelijk en gezin)