Aartsbisdom > Nieuws > Grote groep pelgrims met mgr. Woorts in Lourdes

Grote groep pelgrims met mgr. Woorts in Lourdes

Bijna 1.200 Nederlandse pelgrims zijn van 27 april t/m 4 mei in Lourdes. Hoofdaalmoezenier is vicaris Cornelissen van Deventer, ook hulpbisschop mgr. Woorts begeleidt deze bedevaart waaraan een aantal parochies uit het Aartsbisdom Utrecht deelneemt. De grootste groep reisde met de TGV naar Lourdes. Bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim zette de TGV vorig jaar voor het eerst in bij de Utrechtse bisdombedevaart naar Lourdes en dat is goed bevallen. Daarnaast is een flink aantal buspelgrims naar Lourdes gereisd.

Op 29 april vierden de Nederlandse pelgrims de Mis aan de Grot. “Wij zijn nu op de plaats waarnaartoe Bernadette ons in 1858 is voorgegaan: de Grot van Massabielle waar de Heilige Maagd Maria, onze Hemelse Moeder, 18 keer aan haar is verschenen,” zo sprak mgr. Woorts de pelgrims bij aanvang van de Mis toe. “Maria brengt ons nu hier samen om te gaan tot de Heer. Daarover vertelt ons het Evangelie vandaag, daartoe vieren wij hier Eucharistie, verbonden ook met allen – in het bijzonder Maria en Bernadette – die ons naar de Heer zijn voorgegaan.”

In zijn preek verwees mgr. Woorts naar de rondgang die de relikwie van Bernadette in april door de zeven bisdommen van Nederland maakte. “Velen – jong en oud – heeft dat diep geraakt en geroerd, zeker ook door alle vieringen en Lichtprocessies. Menigeen kreeg een brok in de keel, vooral toen bij het zingen van het Avé, avé Maria alle kaarsjes omhoog gingen. Ja, we mochten deze maand in Nederland des te meer ervaren hoeveel Maria, Bernadette en Lourdes voor zeer velen betekent!”
“Zeker Maria heeft voor velen een bijzondere plaats in het hart. Hopelijk herkent u, jij, dat of zal dat gaan komen tijdens deze bedevaart. Maria heeft die bijzondere plaats in het hart van velen omdat we bij haar troost vinden, omdat we altijd bij haar terecht kunnen, met onze vreugde en verdriet. En zij verstaat onze nood,” zo zei de Utrechtse hulpbisschop.

“Maria nodigt ons naar hier in processie ofwel ter bedevaart. Dat heeft zij gedaan om ons voor ogen te helpen houden dat wij pelgrims zijn, elke dag opnieuw, onderweg naar de Heer. Zij roept ons hier op om ons voor te bereiden op onze aankomst op die hemelse bruiloft, waartoe God ons nodigt. Zolang wij daarheen onderweg zijn, mogen we erop vertrouwen dat Jezus en Maria aanwezig zijn op de bruiloft van ons leven, zoals ze dat waren op de bruiloft van Kana. Maar… misschien ervaart u uw leven niet of niet meer als een bruiloft, is de glans behoorlijk dof geworden? Dat is een hele strijd die je dan te leveren hebt, vooral in je binnenste. En dat draag je – vaak onzichtbaar – ook mee hier in Lourdes. Dat u zich hier kunt optrekken aan Maria alsook aan Bernadette. Zij beiden hebben groot lijden in hun leven gekend, naar lichaam en in hun ziel. Maar zij bleven zich vasthouden aan God, zij bleven zich verenigen met Jezus. Dat gaf hun kracht.”

De pelgrims namen uiteraard ook deel aan de Lichtprocessie en de Sacramentsprocessie die dagelijks in Lourdes worden gehouden. Op 1 mei was mgr. Woorts bovendien hoofdcelebrant tijdens de Internationale Mis in de Pius X basiliek. In zijn preek verwees hij naar de eerste processie die hij in Lourdes meemaakte, “dat was de Lichtprocessie. En kort daarna de Sacramentsprocessie. Ik was toen 16 jaar en het gaf mij rillingen over mijn rug, van geluk en dankbaarheid. Ja, met zovélen van over heel de wereld één in geloof rond onze Heer, met Maria. Door een processie, beste medepelgrims, drukken we uit en ervaren we: we zijn deel van dat ene volk van God, de eeuwen door, en God trekt net als Maria met ons mee op onze pelgrimstocht door het leven, uiteindelijk op weg naar het hemelse Jeruzalem. Dat wil ons kracht geven, hoop en innerlijke vrede. En wie van ons heeft dat niet in het leven nodig?!”
Met haar vraag aan Bernadette om in processie “naar hier” te komen, bedoelde Maria overigens niet alleen de processies die in Lourdes dagelijks op een bepaald tijdstip aanvangen, zo benadrukte mgr. Woorts. “Neen, met processie bedoelde ze de bedevaart als geheel. Maria wist uit eigen ervaring hoe een bedevaart God wil eren en hoe wij er in geloof en leven door verrijkt en versterkt worden.”

De evangelist Lucas vertelt dat Maria en Jozef met Jezus jaarlijks op bedevaart gingen naar de Tempel in Jeruzalem om er het Joodse Paasfeest te vieren, Pesach. “Lucas verkondigt ons dat Jezus zich al heel vroeg bewust was van Zijn zending omwille van ons eeuwig heil en dat Hij allereerst en bovenal bij God Zijn en onze Vader moest blijven. Onze processie, onze bedevaart naar hier, beste medepelgrims, wil ons – net als Jezus – bij God doen zijn, dat we ons naar Hem toe bewegen, persoonlijk en met elkaar.”
Mgr. Woorts: “Maria richt hier ook haar ogen naar de hemel en vouwt hier haar handen in gebed. Dat doet ze ook voor ons: om ons hart, ons gebed naar God te helpen richten. Ja, dat kan moeilijk zijn. Misschien lukt het niet of maar moeilijk om te bidden. Maar hopelijk ervaart u, ervaar jij dan door onze pelgrimage hier in Lourdes dat het gebed meer vanzelf gaat, met of zonder woorden. En je tranen, zichtbaar of onzichtbaar, je tranen van vreugde of van verdriet – die zijn voor God zeker ook een gebed.”

Foto’s: Matheu Bemelmans

Voor meer foto’s zie de website van het Huis voor de Pelgrim