Aartsbisdom > Nieuws > Geslaagde Passion in Spaanse sferen

Geslaagde Passion in Spaanse sferen

Na een kolderieke introductie door Sander en Nathalie werd met een Spaanse dans het middagprogramma geopend van Passion: de Palmzondagviering voor jongeren uit het Aartsbisdom Utrecht in de Zutphense Emmanuelkerk. ‘s Morgens hadden de ruim 100 jongeren eerst de Palmzondagviering in deze parochiekerk bijgewoond met als hoofdcelebrant aartsbisschop Eijk. Concelebranten waren hulpbisschop mgr. Woorts, de vicarissen Pauw en Cornelissen, rector Kuipers van het Ariënsinstituut en parochievicaris Ten Klooster. Het jongerenkoor Voices to Heaven uit Hengelo verzorgde de liederen.

In zijn preek ging mgr. Eijk in op het lijdensverhaal en hij trok dit door naar de actualiteit: vragen als Hoe konden die mensen toen zo stom zijn om Jezus eerst toe te zwaaien met palmtakken en dan vijf dagen later te roepen ‘Aan het kruis met hem’?, Hoe kan het dat juist één van de twaalf apostelen Hem heeft verraden voor dertig zilverlingen? en Hoe is het mogelijk dat de mensen langs de straten van Jeruzalem zich vergaapten aan een man die een kruis droeg op zijn rug die helemaal openlag omdat hij gegeseld was?, lokken een reactie uit als ‘Dat doe je toch niet, zeker wij niet als keurige beschaafde mensen aan het begin van de 21ste eeuw!’.

Zelfonderzoek
Daarop stelde de bisschop dat enig zelfonderzoek hier wel past: “Zijn wij zoveel beschaafder dan de mensen in het jaar 33?” Op tv, in social media, in films zien we immers wreedheden die ook entertainment zijn – als voorbeeld noemde mgr. Eijk het fenomeen ‘happy slapping’. Of als een vriend door anderen wordt gepest of belaagd, houden wij ons dan ook niet vaak afzijdig, uit angst dat we zelf aangepakt worden? “We zijn dus zelf niet veel haren beter, zelfs geen ene haar beter” dan de mensen toen, aldus mgr. Eijk. Omdat hij als “verwoed internetsurfer” voor deze jongerendag toch zo snel geen rapper had kunnen vinden die het beter verwoordde, haalde mgr. Eijk de 17de eeuwse protestantse predikant Revius aan, die dichtte:
“’t En zijn de Joden niet, Heer Jesu, die U kruisten, …
‘t En zijn de krijgslui niet, die met hun felle vuisten …
Ik ben ‘t, o Heer, ik ben ’t die U dit heb gedaan,
Ik ben de zware boom die U had overlaân, …”

tijdens-de-mis-klein

‘Bijzondere kracht’
“Broeders en zusters, de eerste voorwaarde om de Goede Week vruchtbaar te vieren is dat we beseffen dat we geen buitenstaander zijn, maar midden in het lijdensverhaal staan,” zo besloot mgr. Eijk. “Ook onze schuld, ook ons aandeel in dat kwaad drukt op Zijn hart en droeg bij tot Zijn lijden. Anderzijds kunnen we ook ons eigen lijden samen met Hem dragen en zo in Hem een bijzondere kracht ontvangen. Is aan die voorwaarde voldaan, dan is de weg vrij voor Jezus om ons Zijn verlossing en bevrijding van het kwaad aan te bieden en met ieder van ons een persoonlijke relatie aan te gaan.”

jpu-logo-klein

‘Meetings met mijters’
Na de lunch en de Spaanse dans door de dansgroep van Jacky Westerhof hield rector Kuipers een inleiding over het thema van de Wereldjongerendag: ‘Geworteld en opgebouwd in Christus, standvastig in het geloof.’ Ook presenteerde hij het nieuwe logo van het Jongerenplatform van het Aartsbisdom Utrecht (JPU, zie foto). Voordat aansluitend de twee workshoprondes begonnen, mochten eerst de workshopleiders nog ieder in 1 minuut de jongeren overtuigen vooral naar hun workshop te komen, en dat was nog geen gemakkelijke keuze: zo waren er maar liefst twee ‘Meetings met mijters’ (één met mgr. Eijk over het WJD-thema en de andere met mgr. Hoogenboom en mgr. Woorts over hun eigen roepingsgeschiedenis), een workshop over Spaanse dans en cultuur met Jacky Westerhof, een workshop Spaanse spiritualiteit met pastoor Henri ten Have, een workshop over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela met Carry Nijland en een workshop ¿Hablas Español? met Fresia Alvarado.

meeting-met-mijters-klein
Meeting met mijters

WJD-reis
Na een korte pauze hield jongerenwerker Hao Tran een presentatie over de WJD-reis van het Aartsbisdom Utrecht, ‘Amigos en Cristo’. Hij riep de jongeren op zich zo snel mogelijk in te schrijven en vooral ook vrienden mee te nemen naar de Wereldjongerendagen: zo is hij er zelf ook ‘ingerold’. Als de prijs een bezwaar is, kun je altijd met je pastoor gaan praten (wie weet is er vanuit de parochie iets mogelijk) en/of sponsoracties organiseren, zo tipte hij. Na een korte inzingsessie volgde tot slot de Aanbidding, waarna er een saladebuffet gereed stond voor de deelnemers.

Tags: , ,