Gebed om vrede in Utrechtse Vredeskapel
Tijdens de Vredesweek maakt een beeld van O.L.V. van Fatima een rondgang langs de Nederlandse bisdommen. Op 26 september was het beeld – heel toepasselijk – in de Vredeskapel van de Utrechtse Sint Catharinakathedraal. Daar werd de rozenkrans gebeden, gevolgd door een Eucharistieviering. Pastor Henk van Doorn: “We boffen dat we in deze Vredesweek dit Mariabeeld in ons midden hebben.”
In totaal verscheen Maria in Fatima zes keer aan drie herderskinderen tussen 13 mei en 13 oktober 1917. Maria droeg de kinderen op om de rozenkrans te bidden voor de wereldvrede. Vanwege het 100-jarig jubileum van de verschijningen wijdden de Nederlandse bisschoppen op 13 mei 2017 in Maastricht hun bisdommen gezamenlijk toe aan het Onbevlekte Hart van Maria. Werd in 2018 elke maand in een ander bisdom de rozenkrans voor de vrede gebeden, nu gebeurt dit in de Vredesweek van 2019 op zeven opeenvolgende dagen. Het beeld van Maria dat door het hele land reist, komt uit Fatima en is in 2017 verworven door pastoor-vicaris Paul Verbeek (Bergen op Zoom).
Van Doorn benadrukte in zijn preek in de Vredeskapel dat “de verschijning van Maria aan de drie kinderen in Fatima alles te maken heeft met de eerste grote wereldbrand, de Eerste Wereldoorlog. Daarna hebben we met de Tweede Wereldoorlog nog een wereldbrand gehad. Nu dreigt een nieuwe wereldbrand door onze omgang met het klimaat. Paus Franciscus had gelijk toen hij zei dat de roep om vrede en de roep om de schepping alles met elkaar te maken hebben.” Het gaat om verbinding, aldus Van Doorn, die daarom wees op het volgens hem goed gekozen thema van de Vredesweek dit jaar: ‘Vrede verbindt over grenzen’.
Bij het leggen van lijnen tussen Maria en de Vredesweek waren de woorden van Herodes uit de Evangelielezing (Lucas 9,7-9) hem behulpzaam. “Herodes vraagt zich daarin af wie die Christus toch is.” God rechtstreeks zien is niet mogelijk, zo leerde de jonge Van Doorn uit de Katechismus voor kinderen uit 1948. Van Doorn: “Er is een ‘vertaler’ nodig en dat is Jezus van Nazareth. Hij werd wie Hij was mede door zijn ouders, zijn omgeving, zijn volk.” “Christus kwam vrede brengen, ingegeven door wat Hij van zijn ouders leerde. Christus kwam vrede brengen, die niemand buitensluit. Die vrede van Christus wensen we elkaar in de Eucharistieviering. We hopen dat anderen net zoals Herodes destijds zullen zeggen: wie zijn dat, die christenen, die spreken over vrede en elkaar dat toewensen door de band met Christus?”
Foto’s boven: Ramon Mangold