Expositie bijzondere kruiswegstaties in stadsboerderij Grolle
In de Stadsboerderij Grolle (Groenlo) zijn nog t/m Pasen de kruiswegstaties te zien uit de oude Waterstaatskerk van Groenlo. De katholieken van Groenlo begonnen met de bouw van deze kerk in 1836, in 1841 werd de Waterstaatskerk ingewijd. Glazenier F. Nicholas, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van glas-in-lood ramen, maakte in die periode 14 olieverfschilderijen, die de lijdensweg van Jezus laten zien.
De betekenis van deze 14 kruiswegstaties wordt op indrukwekkende wijze beschreven door dhr. J. Hulshof uit Eibergen.
Omdat de katholieke parochie in Groenlo bleef groeien, kwamen rond 1880 de eerste plannen op tafel voor de bouw van een nieuwe kerk, direct in de buurt van de Waterstaatskerk. In 1903 kon daadwerkelijk met de voorbereidingen van de bouw van de r.-k. Calixtuskerk worden begonnen. Op 6 juli 1908 werd de nieuwe kerk ingewijd. De 14 staties uit de Waterstaatskerk werden overgebracht naar de nieuwe r.-k. Calixtuskerk. In september 1908 werd de Waterstaatskerk afgebroken. Uit de inventarislijst van het Kerkelijk Kunstbezit Aartsbisdom Utrecht blijkt dat op 9 oktober 1936 veertien kruiswegstaties in olieverf uit de Waterstaatskerk officieel in bruikleen zijn afgestaan aan het toenmalige Grolsch Museum. Zo bleven de 14 unieke kruiswegstaties behouden voor Groenlo. Tijdens deze bijzondere expositie van de 14 kruiswegstaties in de Stadsboerderij Grolle kunnen de bezoekers ook lezen over de geschiedenis van de Waterstaatskerk.
De Stadsboerderij Grolle is gevestigd aan de Notenboomstraat 15 in Groenlo en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30-16.30 uur.