Documentaire: ‘Barmhartigheid: De wetenschap’
“Als God belangrijk is in je leven dan wil je daar niet alleen maar iets mee doen, maar wil je er ook meer van weten.” Dit zegt prof. dr. Marcel Sarot, decaan Tilburg School of Theology (TST) en diaken van het Aartsbisdom Utrecht. Het videokanaal van de Nederlandse bisschoppen katholiekleven.nl sprak met hem en met promovendus Anton ten Klooster (priester van het aartsbisdom) voor een vierdelige documentaire over barmhartigheid. Deel twee gaat over barmhartigheid en de wetenschap (theologie).
‘Als God je geraakt heeft, wil je er meer van weten’
“Als je gek bent op auto’s, wil je veel van auto’s weten. Ben je gek op een bepaalde auteur of een bepaalde popgroep, dan wil je daar veel van weten. Zo is het met God ook. Als God je geraakt heeft, dan wil je er meer van weten,” vertelt professor Sarot. “Mensen die geloven, worden door dat geloven gemotiveerd in hun leven, het is een van de belangrijkste krachten in hun leven.” De theologiestudie is een mooi vak, vindt hij, want je bent bezig met wat jezelf en andere mensen ten diepste motiveert.
Anton ten Klooster (32) is priester van het Aartsbisdom Utrecht en promovendus aan de TST. Hij werkt aan een proefschrift over de zaligsprekingen, die Matteüs optekende van Jezus. Ten Klooster bestudeert daarvoor de theoloog Thomas van Aquino. Deze zomer is één van de zaligsprekingen het thema van de Wereldjongerendagen: Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden (Matteüs 5, 7).
‘We moeten leren van Jezus’
“Waarom zijn we barmhartig? Omdat Jezus ons dat geleerd heeft. Maar wat heeft Hij ons dan geleerd? Wat heeft Hij gezegd over barmhartigheid?” stelt Anton ten Klooster in de documentaire. “Jezus heeft gesproken over de werken van barmhartigheid en Hij heeft ook Zijn leerlingen de voeten gewassen. Hij is zelf barmhartig geweest. De grote verhalen over barmhartigheid, de terugkeer van de verloren zoon, de parabel van de barmhartige Samaritaan, zijn hele inspirerende verhalen die mensen aanzetten om iets te doen. Maar wat zegt dat verhaal dan? En wat maakt die Samaritaan dan zo barmhartig? En waarom is die vader zo geduldig, dat hij de verloren zoon niet alleen zomaar toelaat, maar hem zelfs tegemoet rent en in de armen sluit?”
“Als we willen weten wat barmhartigheid is, betekent dat soms dat we het gewoon moeten gaan doen, maar ook dat we moeten leren van Jezus en met een aandachtig oog, oor en hart naar Zijn woorden moeten luisteren. Dat is wat de bijdrage van de theologie is.” En hij vervolgt: “Er is ook heel veel kritiek op barmhartigheid. De filosoof Nietzsche bijvoorbeeld vindt barmhartigheid eigenlijk maar een beetje voor watjes. Wat moeten we tegen zo’n man zeggen?” En hoe moeten we omgaan met de uitdagingen in de samenleving, zoals vluchtelingen en Voedselbanken? “Theorie en praktijk gaan natuurlijk hand in hand,” aldus de promovendus.
Klik hier om ‘Barmhartigheid: De wetenschap’ te zien
Bekijk ook ‘Barmhartigheid: De praktijk’
Tags: Heilig Jaar van de Barmhartigheid, katholiekleven.nl