Bisdomblad Op Tocht in teken van coronacrisis
Het eind vorige week verschenen aprilnummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ staat grotendeels in het teken van de coronacrisis, die ook het Aartsbisdom Utrecht treft. Publieke vieringen en bijeenkomsten zijn afgelast, maar het pastoraat gaat wel door. Deels digitaal (streamen van vieringen), deels telefonisch, deels op anderhalve meter afstand.
In een overzichtsartikel vertelt Ronald Cornelissen, bisschoppelijk vicaris van Deventer en pastoor van de parochies H. Kruis, H. Lebuinus en St. Marcellinus, over zijn ervaringen met pastoraat in tijden van corona. Hij noemt het “een bizarre tijd, maar ook een tijd vol nieuwe kansen.” Huwelijksvieringen zijn in de parochies grotendeels uitgesteld, wel zijn er veel uitvaarten. “Vanwege de beperkende maatregelen zijn dit eenvoudige gebedsdiensten met hooguit 30 aanwezigen. Ik merk bij nabestaanden dat hier veel begrip voor is. Maar er is ook teleurstelling en verdriet. Persoonlijk condoleren of een kop koffie na de plechtigheid is er niet. Als leden van het pastoraal team willen we de viering zo goed en waardig mogelijk verzorgen. Er is geen koor, wel klinkt wat muziek van een cd. Ook wij houden afstand.”
Pastoor Cornelissen heeft de afgelopen periode meerdere keren de ziekenzalving toegediend, ook aan mensen met corona. “Gehesen in beschermende kleding, het maakte me wat onzeker. Het moment zelf was heel mooi en intens. De zalving dit keer niet met de duim, maar ziekenolie op een wattenstaafje. Proberen wat afstand te bewaren. Weinig familie erbij: twee dochters of de andere keer een echtgenote en een zoon. Terug naar huis toch ook een huivering. Thuis meteen kleding, schoenen en mezelf goed ontsmetten. Wassen en onder de douche. Ik kan in deze tijd eigenlijk alleen maar bij zieken en stervenden komen als er beschermende kleding aanwezig is. Het is ter bescherming van de patiënt en de familie alsook voor mij als priester.”
Diaken Jouke Schat, bestuurslid van Voedselbanken Nederland, schrijft in een bijdrage over de uitdagingen waar de voedselbanken in deze coronacrisis voor komen te staan. Veel oudere vrijwilligers blijven thuis, er zijn extra kosten en het aantal nieuwe klanten stijgt flink.
Het aprilnummer van ‘Op Tocht’ heeft ook aandacht voor andere zaken dan de coronacrisis. Zoals voor Roepingenzondag, die op 3 mei wordt gevierd. Mgr. Woorts schreef een beschouwing naar aanleiding van één van de oudste afbeeldingen van de hemelvaart en Pia Verhoeven (erfgoedspecialist Museum Catharijneconvent) schetst de achtergronden van de beroemdste kruisweg van het land: die van Jan Toorop in de Bernulphuskerk te Eerbeek. Twee diaconaal assistenten vertellen over het belang van deze functie in de parochie van de toekomst en kardinaal Eijk benadrukt in zijn column dat de Eucharistie ons de kracht geeft die wij nodig hebben – ook in deze onzekere tijd.
- Lees hier de column van kardinaal Eijk
- Neem een abonnement op ‘Op Tocht’ of bestel dit nummer