Apeldoorn: Chrismamis in volle Onze Lieve Vrouwekerk

Traditiegetrouw was de Onze Lieve Vrouwekerk te Apeldoorn (St. Franciscusparochie) de plek waar op 16 april de jaarlijkse Chrismamis van het Aartsbisdom Utrecht werd gevierd. Uit alle parochies waren gelovigen naar Apeldoorn afgereisd om de viering bij te wonen. De Utrechtse aartsbisschop kardinaal Eijk zegende in deze Mis de olie voor de zieken en geloofsleerlingen, alsook het Chrisma voor het doopsel, het vormsel, de priesterwijding en de consecratie van kerken en altaren.
De kerk was bijna tot de laatste plaats gevuld. Ook tientallen priesters, diakens, diakenkandidaten, catecheten, diaconaal assistenten en seminaristen waren aanwezig: de priesters van het aartsbisdom vernieuwden tijdens de Chrismamis hun wijdingsbeloften. Het parochiekoor St. Martinus/Augustinus Gaanderen (parochie Maria Laetitia) verzorgde de zang. Mgr. Woorts ontbrak dit jaar in Apeldoorn: hij was hoofdcelebrant in de Chrismamis van het bisdom Groningen-Leeuwarden in de Dominicuskerk te Leeuwarden – de bisschopszetel van dit bisdom is momenteel nog vacant.
In zijn preek richtte kardinaal Eijk zich tot de aanwezige groep vormelingen, voor wie hij ‘slecht nieuws’ had: na een lange schooldag moeten ze vaak thuis nog opdrachten vervullen. Maar het hele leven komen we opdrachten tegen, aldus kardinaal Eijk, “opdrachten waar we wellicht als een berg tegenop kunnen zien, maar we moeten ze wel volbrengen.”
Hij memoreerde dat we in de Heilige Schrift veel momenten zien waarop personen een opdracht krijgen, of in Bijbelse bewoordingen een zending. Die opdrachten worden vaak met een zalving met olie bekrachtigd. “Jezus is de Gezalfde bij uitstek. Dat zit ook in Zijn naam. Hij is de Messias, het Hebreeuwse woord voor Gezalfde. Ook de Griekse naam die wij voor Jezus hanteren, Christus, betekent de Gezalfde. Jezus is gezalfd door God de Vader met de Heilige Geest om een opdracht te vervullen. In de synagoge in Nazareth leest Jezus uit de profeet Jesaja voor wat die opdracht inhoudt: ‘Hij heeft Mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangen hun vrijlating bekend te maken, en aan blinden dat zij zullen zien, om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te kondigen voor de Heer’.”
Die armen, gevangenen en verdrukten zijn wij, zo stelde kardinaal Eijk: “In een bepaald opzicht hebben wij mensen ons wel degelijk arm gemaakt. De mensheid wilde vanaf het begin van God als opdrachtgever af en heeft Hem de deur gewezen. Daardoor hebben we Zijn bijzondere genadegaven van het begin verloren. We zijn teruggevallen op onze kwetsbare natuur, wat we elke dag merken en om ons heen bij anderen zien. We hebben allemaal last van neigingen om verkeerde dingen te doen. Dat houdt ons gevangen. In oorlogsgebieden worden mensen met geweld verdrukt. Dat komt bij ons ook voor in de criminele wereld en ook wel in gezinnen. Of we belagen anderen via de sociale media. Of misschien horen we zelf wel bij de verdrukten. En de blinden zijn wij voor zover ons geloof in Jezus ontbreekt of zwak is en we Hem niet volgen.”
Kardinaal Eijk: “Ons weer rijk maken bij God en onze blindheid voor Hem genezen, dat is de zending, de opdracht waartoe Jezus gezalfd is. Wij ontvangen ook zalvingen bij de toediening van de diverse sacramenten met oliën die in deze Heilige Mis worden gezegend of gewijd. Een belangrijke olie die wordt gewijd is het Chrisma. In dit woord Chrisma herkennen we naam van Christus, de Gezalfde. Chrisma betekent zalf. Door de zalving met Chrisma maakt de Heilige Geest dat we aan Christus toebehoren. We worden dan kinderen van God en lid van de Kerk. En dat niet alleen: de Heilige Geest doet ons ook aan Zijn zending, zeg maar opdracht, deelhebben. Bij het doopsel ontvangen we een zalving met Chrisma op de kruin als bevestiging van ons doopsel. Bij het vormsel legt de bisschop ons de handen op en zalft hij ons voorhoofd met Chrisma, waardoor de Heilige Geest ons de kracht geeft om actief aan Jezus’ opdracht deel te nemen. We kunnen aan de wereld laten zien dat we vrienden van Jezus zijn en proberen anderen ook ertoe te brengen Hem te volgen. Ouders doen dat bij hun kinderen. Op dit moment loopt een missionair project in het Aartsbisdom Utrecht. We zijn blij en dankbaar dat een groeiend aantal mensen in onze parochies zich met hart en ziel inzet om anderen in hun omgeving met Christus en zijn Kerk vertrouwd te maken.”