Aartsbisdom > Nieuws > Allerzielen: gravenzegening op begraafplaats Sint Barbara

Allerzielen: gravenzegening op begraafplaats Sint Barbara

Vanwege de coronaviruspandemie kon de jaarlijkse Eucharistieviering op Allerzielen (2 november) in de kapel van begraafplaats St. Barbara in Utrecht niet doorgaan. Kardinaal Eijk was op deze dag waarop de R.-K. Kerk de overledenen herdenkt, ‘s ochtends wel naar de begraafplaats gekomen voor de zegening van de graven die normaal gesproken aansluitend aan die H. Mis plaatsvindt.

Kardinaal Eijk liep onder meer langs de graven van de Utrechtse bisschoppen, die hij zegende met wijwater. Hier was vanwege het coronavirus geen publiek bij aanwezig. Personeel van de begraafplaats had de graven voorafgaand alvast voorzien van brandende graflichten. Kardinaal Eijk opende de zegening met gebed bij het graf van de op 2 september overleden kardinaal Simonis, waarna hij het graf besprenkelde met wijwater.


Gebed bij het graf van kardinaal Simonis


Foto links: kardinaal Eijk bij het graf van kardinaal De Jong; op de voorgrond is het graf van kardinaal Simonis te zien

Na de zegening van de graven vroeg de directeur van de begraafplaats, mevrouw Kolkhuis Tanke – Janssen, de kardinaal mee naar het algemene monument voor de overledenen iets verderop op het terrein. Dit “monument ter nagedachtenis aan allen die op deze begraafplaats sinds 1875 begraven zijn,” zoals het op de naamplaat bij de ingang wordt omschreven, werd op Allerzielen 2003 ingewijd door kardinaal Simonis. Het is recent voorzien van een terpwal met beplanting, waarmee voor bezoekers een rustige plek is gecreëerd om even stil te staan bij hun overleden geliefden. Bij het monument van beeldhouwer Stef Stokhof de Jong “wordt in het bijzonder gedacht aan de anoniem begraven ongedoopte kinderen. Het monument symboliseert de glans van de zielen op weg naar het licht,” aldus de tekst op de naamplaat.


Kardinaal Eijk zegent het algemene monument voor de overledenen

Op begraafplaats Sint Barbara liggen sinds het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 alle overleden voorgangers van kardinaal Eijk als aartsbisschop van Utrecht begraven: mgr. Schaepman, mgr. Snickers, mgr. Van de Wetering, mgr. Janssen, kardinaal De Jong, kardinaal Alfrink, kardinaal Willebrands en kardinaal Simonis. Alleen de eerste aartsbisschop sinds 1853, mgr. Zwijsen, ligt elders begraven. Ook hulpbisschop Hendriksen en diverse vicarissen-generaal en andere priesters van het aartsbisdom hebben op begraafplaats St. Barbara hun laatste rustplaats.