Aartsbisdom > Nieuws > Mgr. Eijk bij Karlsfest: ‘christelijk geloof verbindt volkeren’

Mgr. Eijk bij Karlsfest: ‘christelijk geloof verbindt volkeren’

Aartsbisschop Eijk ging op 31 januari voor in Frankfurt am Main in de ‘Karlsamt’ bij gelegenheid van het Karlslfest, de herdenking van Karel de Grote als de vader van Europa. Hij benadrukte daarbij in zijn preek dat “het christelijk geloof ook de weg naar de Europese eenwording is.” Mgr. Eijk stelde dat het christelijk geloof “grenzen overstijgt en volkeren met elkaar verbindt.” De “radicale toewijding aan God” en de daaruit voortvloeiende dienst aan de medemensen “is het beste wat we aan Europa kunnen geven.”

Aartsbisschop Eijk bekritiseerde de moderne westerse samenleving, die “verblind is door het consumentisme en door persoonlijk financieel gewin.” De vergoddelijking van de markt is sterk verbonden met een prestatiemaatschappij, die de mensen die niets presteren maar weinig erbarmen toont en weinig vrijheid gunt. “De vrijheid, die God schenkt, is de vrijheid om lief te hebben,” zo onderstreepte mgr. Eijk, want alleen de liefde stelt de menselijke waardigheid centraal.

Aartsbisschop Eijk maakte als hoofdcelebrant van de Karlsamt (een liturgische plechtigheid uit de 15de eeuw) deel uit van een lange rij Europese bisschoppen die, om Europa een gezicht te geven, jaarlijks in Frankfurt uitgenodigd worden. Karel de Grote (768-814) geldt als de grondlegger van het post-Romeinse Europa. In 794 riep hij in Frankfurt een Rijkssynode bijeen en zorgde daarmee voor de eerste schriftelijke vermelding van deze stad. Deze als ’Vader van Europa’ geroemde keizer overleed op 28 januari 814. Al ruim 600 jaar gedenkt de rooms-katholieke bevolking van Frankfurt hem op de laatste zaterdag van januari.

Voor de volledige tekst van de preek van mgr. Eijk (in het Duits), klik hier.

Foto: Aartsbisschop Eijk en bisschop Tebartz-van Elst van het bisdom Limburg