Aartsbisdom > Nieuws > Open Monumentendag op begraafplaats St. Barbara

Open Monumentendag op begraafplaats St. Barbara

De R.K. Begraafplaats St. Barbara presenteert op Open Monumentendag, 11 september, een voor jong en oud interessant programma dat aansluit bij het landelijke thema: ‘De smaak van de 19de eeuw’. Bijzonder is met name dat op deze dag een digitaal informatieloket in gebruik wordt genomen. Bezoekers kunnen via een touchscreen graven zoeken en de graflocatie printen.

Begraafplaats St. Barbara heeft een aantal bijzondere plekken. Zo zijn in een grafkelder onder de neogotische kapel drie Utrechtse aartsbisschoppen bijgezet. Een andere grafkelder onder de kapel is de laatste rustplaats van 21 religieuzen, behorende tot de congregatie van de Zusters van Liefde (van Tilburg). Achter de kapel zijn 35 zusters van dezelfde congregatie ter aarde besteld. Rond de kapel liggen vier aartsbisschoppen begraven, evenals meer dan veertig pastoors uit Utrecht en omgeving en enige tientallen leken die in het Aartsbisdom Utrecht of landelijk op kerkelijk gebied een rol hebben gespeeld.
Vlakbij de kapel zijn graven te vinden van tachtig Poolse mannen. De meesten van hen hebben in de Tweede Wereldoorlog meegevochten tegen de Duitsers. Aan de westzijde van de begraafplaats liggen enkele uitbundige zigeunergraven.

Programma 11 september:

12.00-17.00 uur: Optredens van de cellistes Marte Gerritsma en Gerda Marijs op wisselende locaties. Zij brengen een gevarieerd repertoire ten gehore, zoveel mogelijk gerelateerd aan het thema van Open Monumentendag.

12.00-17.00 uur: In de ontvangkamers zijn poffertjes verkrijgbaar. Deze lekkernij werd vooral in de negentiende eeuw in Nederland populair. Er is ook snoepgoed uit deze tijd te koop. Kinderen kunnen meedoen met een spannende speurtocht.

14.00 uur: Historicus dr. Ton van Schaik houdt een lezing over de soms roerige geschiedenis van de begraafplaats, waarvan veel gebouwen en graven dateren uit de 19e eeuw. Locatie: de kapel.

14.30 uur: Ingebruikname van een digitaal informatieloket. Mr. Jacques Klok, voorzitter van het begraafplaatsbestuur, zal de openingshandeling verrichten. Bezoekers kunnen via een touchscreen graven zoeken en de graflocatie printen. Op het scherm is ook een agenda en het laatste nieuws over de begraafplaats te vinden.