Aartsbisdom > Nieuws > Restauratie Paushuize via internet te volgen

Restauratie Paushuize via internet te volgen

De voortgang van de renovatie van het Paushuize in Utrecht is sinds kort te volgen via het internet. Vanwege de grote belangstelling voor de restauratie heeft de provincie Utrecht de website www.paushuize.nl in het leven geroepen. Hierop is informatie verzameld over de geschiedenis van het pand maar ook een inventarisatie van de gedane archeologische vondsten. Zo zijn er in de kelder van het gebouw Romeinse potscherven gevonden, maar ook het fundament van een middeleeuwse traptoren is tevoorschijn gekomen. Andere bijzondere ontdekkingen zijn een 17de eeuwse watergang en een 16de eeuwse keukenvloer van blauw hardsteen.

Nico van Rhee is als fotograaf onderdeel van het projectteam renovatie Paushuize. Regelmatig neemt hij een kijkje tijdens de renovatie om alle ontwikkelingen en vondsten vast te leggen. Zijn foto’s zijn op de website te zien. Als de restauratie is voltooid, zal het Paushuize één van de energiezuinigste monumenten van Nederland zijn. De verbouwing gaat een jaar duren en kost 4,2 miljoen euro. Het historische gebouw wordt zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht.

adrianussalon-2009-2
Adrianussalon vóór de renovatie

adrianussalon-april-2010
Adrianussalon gestript voor renovatie

Vier salons
Paushuize is een monumentaal gebouw op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en het Pausdam. Het pand uit 1517 is gebouwd voor de enige Nederlandse paus ooit, paus Adrianus VI. Adrianus heeft echter nooit in het pand gewoond: zijn pontificaat duurde slechts van begin 1522 tot zijn dood op 14 september 1523. Het ligt op steenworp afstand van de Dom, in de binnenstad van Utrecht.
Paushuize is op stadskasteel Oudaen na, het oudste pand van de stad Utrecht. Paushuize heeft een roemrijk bestaan geleid. Illustere en beroemde bezitters en bewoners van het pand speelden nationaal en internationaal grote rollen. Op de website is meer te lezen over de historie, de architectuur en de verhalen van dit bijzondere pand.
Op de beletage bevinden zich onder andere vier salons. Deze salons zijn ingericht als ontvangstsalons voor bijzondere gasten en gelegenheden. De salons dragen de namen van personen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Paushuize. De Soetesalon, de Hortensesalon, de Adrianussalon en de Van Tuyllsalon.