Aartsbisdom > Nieuws > 60 uur Eucharistische Aanbidding voor de paus

60 uur Eucharistische Aanbidding voor de paus

Op diverse plaatsen in het Aartsbisdom Utrecht wordt in de aanloop naar het 60-jarig priesterjubileum van paus Benedictus XVI aanbidding van het Allerheiligst Sacrament van de Eucharistie gehouden. De paus hoopt dit jubileum te vieren op 29 juni. Begin deze maand riep kardinaal Piacenza (prefect van de Congregatie voor de Clerus) de bisschoppen wereldwijd op om hier in hun bisdommen aandacht aan te besteden door in hun bisdom 60 uur aanbidding te laten houden. In de drie vicariaten, in een aantal parochies en in diverse religieuze gemeenschappen in het Aartsbisdom Utrecht is inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van mgr. Eijk om op één of andere wijze hieraan deel te nemen. Het Aartsbisdom Utrecht heeft daartoe ook een gebed verspreid.

Verspreid over de drie vicariaten vindt in elk geval in totaal 60 uur aanbidding plaats; daarnaast zijn er veel kleinere initiatieven. Het vicariaat Utrecht verzorgt 40 uur aanbidding, grotendeels in de H. Gerardus Majellakerk te Utrecht. De broeders van Sint Jan aldaar hebben reeds van 24 juni 6.00 uur tot 25 juni 22.00 uur 40 uur aaneengesloten aanbidding en willen graag de intentie voor de paus en voor roepingen tot het priesterschap insluiten voor deze Eucharistische aanbidding. Klik hier voor meer informatie en het volledige programma. De zusters van het Cenakel (de ‘roze zusters’) in Utrecht bidden vanaf Sacramentsdag (zondag 26 juni) t/m het Hoogfeest van het H. Hart van Jezus (vrijdag 1 juli) in elk aanbiddingsuur voor deze intenties. Ook wordt er na de Eucharistieviering steeds een speciaal gebed gebeden voor deze intenties.

In het vicariaat Deventer wordt er in de H. Lambertusbasiliek (Hengelo) 10 uur aanbidding gehouden. Het Hengelose parochieblad heeft in juni speciale aandacht voor Sacramentsdag en voor het pauselijke verzoek. Verder is aan de vijf andere geloofsgemeenschappen in Hengelo gevraagd creatief na te denken over een of andere vorm van gebed en aanbidding. In de Lambertusbasiliek is in totaal 10 uur sacramentele aanbidding: elke donderdagavond het Heilig Uur met Sacrament (aanvang 19.00 uur) en op Sacramentsdag van 12.00 tot 18.00 uur Sacramentele Aanbidding in aanwezigheid van de priesters. Aansluitend volgen Lof en Sacramentsprocessie.
Ook het vicariaat Arnhem neemt 10 uur voor zijn rekening. Zo wordt iedere zaterdag in juni in de St. Martinus (Steenstraat 7 te Arnhem) één uur aanbidding gehouden aansluitend aan de (stille) zaterdagmis van 12.00 uur. Bovendien wordt in Wageningen twee keer per week nachtelijke aanbidding georganiseerd, dat wil zeggen van zaterdag op zondag, van ongeveer 20.30 tot 8.30 uur, en van dinsdag op woensdag van 19.30 tot 8.30 uur. Soms wordt de aanbidding ingekort (als er niet genoeg inschrijvingen zijn voor een nacht) en dan wordt er om 23.00 uur gestopt.

Een greep uit de overige initiatieven:

  • In de St. Willibrordusparochie is woensdag 29 juni, aansluitend aan de Eucharistieviering van 18.30 uur, gelegenheid tot aanbidding. Locatie: Franciscuskerk, Babborgaplein 5 te Babberich.
  • Ook in de Maria en Laurentiusparochie is op 29 juni aanbidding, en wel van 18.00-19.00 uur. Aansluitend is er een Eucharistieviering uit dankbaarheid.
  • De kanunnikessen van het Heilig Graf (priorij Emmaus) te Maarssen zullen in hun dagelijkse Eucharistieviering en het getijdengebed bidden voor het welzijn van de paus en in het bijzonder om wijsheid om de Kerk te besturen. Zij zullen hem bijzonder gedenken op het Hoogfeest van de HH. Petrus en Paulus (29 juni).
  • In de St. Jorisparochie wordt tijdens de wekelijkse vespers met aansluitend stille aanbidding op woensdagavond gestalte gegeven aan de oproep.
  • Op 26 juni is er in de basiliek te Raalte (parochie H. Kruis) een plechtig Lof met processie i.v.m. Sacramentsdag. Voorafgaand hieraan wordt vanaf 16.00 uur de mogelijkheid geboden tot aanbidding van het Allerheiligst Sacrament van de Eucharistie.
  • In de twee verzorgings- en bejaardenhuizen van de Missionarissen van Mill Hill wordt dagelijks gebeden voor paus Benedictus XVI. Op donderdag 23 juni wordt een speciaal uur van aanbidding voorzien.
  • De Suitbertusparochie organiseert op 29 juni een uur aanbidding in de Sint Barbarakerk, Ridderstraat 198 te Culemborg.
  • De Zusters Carmelitessen te Zenderen houden in totaal 24 uur Eucharistische Aanbidding voor paus Benedictus XVI: zij houden als communiteit aanbidding bij de Uitstelling van het Allerheiligste, zes uur per week extra gedurende de hele maand juni.
  • Vanwege de volle dagorde van de communiteit in Abdij Koningsoord (door de week 3,5 uur liturgisch gebed, op zondag 4 uur, verder drie kwartier communitair stil gebed en minimaal een half uur lectio divina), kunnen de zusters trappistinnen geen zestig uur aanbidding toevoegen in één maand. In plaats daarvan zijn er tien Eucharistievieringen met de misintentie voor de intenties van de paus: voor de heiliging van de priesters en om de gave van God te ontvangen van nieuwe en heilige priesters. Iedere zuster zal bovendien iets extra’s van haar tijd per dag geven aan gebed in de kerk voor deze intentie. De uitstelling van het H. Sacrament op Sacramentsdag is voor deze intentie, en op vrijdag is er om 19.00 uur gezamenlijk stil gebed in de kerk.
  • De ongeschoeide karmelietessen van de Karmel ‘Nazareth’ in Arnhem hebben (maximaal) 40 uren aanbidding toegezegd. Zij “hopen op deze wijze onze paus in ons gebed te begeleiden, en tevens te bidden voor alle priesters en voor priesterroepingen.”
  • In de H. Lebuinusparochie is er na de Eucharistievieringen op 29 juni in Olst en Deventer Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament. De Eucharistieviering in de Theresiakerk te Olst (Thorbeckestraat 11) vangt aan om 9.00 uur, aansluitend is er een half uur aanbidding. In Deventer (Joannes Vianneykerk, Rielerweg 71) is er voorafgaand aan de Eucharistieviering van 19.00 uur biechtgelegenheid (vanaf 18.30 uur). Aansluitend aan de H. Mis is er een uur aanbidding.
  • De parochie HH. Twaalf Apostelen organiseert 4,5 uur extra Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament om te bidden voor de paus en voor priesterroepingen
  • In de Mariakerk te De Meern (parochie Licht van Christus) is op woensdag 29 juni van 14.00 tot 20.00 uur Stille Aanbidding als geschenk aan de jubilerende paus.

Klik hier voor het bericht van 8 juni over het zestigjarig priesterjubileum van de paus, inclusief de tekst van het gebed en de brief van kardinaal Piacenza

Tags: