Aartsbisdom > Nieuws > Nieuw leven: herziene uitgave doopmagazine

Nieuw leven: herziene uitgave doopmagazine

Zes jaar geleden startte de catecheseafdeling van de Nederlandse Bisschoppenconferentie een succesvolle reeks eigentijdse magazines rond levensvragen en christelijk geloof. Van het eerste magazine vonden ruim 30.000 exemplaren hun weg naar de ouders van pasgeboren kinderen. Reden om na een evaluatie van het concept en de gebruiksmogelijkheden een volledig herziene versie uit te brengen, onder de nieuwe titel ‘Nieuw leven’.

Vicaris Pauw (Jongeren en catechese) beveelt het vernieuwde magazine van harte aan: “Het is een goede aanzet voor doopcatechese en een mooi geschenk voor ouders die net een kind hebben kregen.” De aangepaste titel ‘Nieuw Leven’ illustreert de brede insteek, aldus Pauw: “Het spreekt mensen aan die een kind willen of recent gekregen hebben en niet alleen ouders die het doopsel wensen voor hun kind. Daarmee wordt de doelgroep verbreed: dit magazine kan aangeboden worden als een kleine attentie vanuit de kerkgemeenschap aan jonge ouders, ook buiten de onmiddellijke context van de doopaanvraag.”
Enerzijds kent het magazine wat meer ‘human interest’ verhalen dan het origineel, anderzijds is de informatie over de doop geordend in een ‘special’ die catechetische mogelijkheden biedt. Zo worden de sterke punten behouden van ‘Opnieuw geboren’, de eerste versie van het magazine – met name de kans om een doopcatechese op te zetten en brede informatie hierover aan te bieden.

‘Het ongrijpbare in het leven’
“Weinig menselijke ervaringen zijn zo overweldigend als het krijgen van een kind,” zo stelt de redactie van het magazine vast. “Een geboorte fascineert en overstijgt je volkomen. Nieuw leven brengt je in contact met het ongrijpbare van het leven. Waar komt dat leven vandaan? Is er iets of Iemand die dit leven draagt en behoedt? Heeft God hier iets mee te maken? En waarom laten gelovigen hun kinderen dopen?”
Het magazine neemt de lezer in een boeiende mix van interviews en artikelen mee op een ontdekkingstocht naar de betekenis van nieuw leven: hoe is het mogelijk dat nieuw leven ontstond in het grote heelal? Zijn wij schepping of toeval? Hoe ervaren ouders een geboorte? Hoe beleeft een vroedvrouw een geboorte? Waarom willen mensen eigenlijk kinderen? Wat beleeft een kind tijdens zijn eerste levensjaar? Welke rituelen ontwikkelden de grote godsdiensten rond de geboorte van een kind? Hoe zorg je voor een gezonde opvoeding, ook op religieus vlak? Waarom zou je je kindje laten dopen?

Lange Frans
‘Nieuw leven’ bevat onder meer getuigenissen van rapper Lange Frans, actrice Maaike Cafmeijer, wielrenster Leontien van Moorsel, zanger Luc de Vos, zangeres Barbara Dex, bisschoppen Patrick Hoogmartens en Everard de Jong en een interview met bisschop Jozef de Kesel.
‘Nieuw Leven’ is een uitstekende aanzet voor doopcatechese en een ideaal geschenk voor ouders die een kind hebben gekregen. Klik hier voor tips om met dit magazine aan de slag te gaan.
‘Nieuw leven’ kost 4 euro en slechts 3 euro vanaf 30 exemplaren. Bestellen bij het SRKK, e-mail: bestel@rkk.nl of via: www.halewijn.info.