Aartsbisdom > Nieuws > Laatste editie ‘De Ongeziene gezien’

Laatste editie ‘De Ongeziene gezien’

In het Apeldoornse museum CODA opent Hilde Kieboom (voorzitter Sant’Egidio) op 6 oktober de fototentoonstelling ‘De Ongeziene gezien’. Ook presenteert zij dan het bijbehorende boek met als ondertitel ‘verhalen over levenskunst’. Het fotoproject ‘De Ongeziene gezien’ was in 2010 de winnaar van de Ariëns Prijs voor Diaconie, een prijs die het Aartsbisdom Utrecht eens in de drie jaar uitreikt aan een diaconaal initiatief of project.

De gemeenschap van Sant’Egidio die zich inzet voor mensen in nood begon ruim vijf jaar geleden met een fotowedstrijd en tentoonstelling in Apeldoorn en omgeving. Onder de titel ‘De Ongeziene gezien’ werd een oproep gedaan om mensen in beeld te brengen die doorgaans niet opgemerkt worden. De werkgroep vroeg inwoners van Apeldoorn om niet alleen foto’s te maken van armoede, uitsluiting en eenzaamheid maar ook mensen in beeld te brengen die anders zijn, er anders uitzien en zich zo gedragen dat de meesten er het liefst met een grote boog omheen lopen. Elk jaar kwamen honderden foto’s binnen waarmee telkens een expositie kon worden gerealiseerd in openbare ruimten.
De laatste tentoonstelling is als afsluiting van het project in het CODA Museum (Vosselmanstraat 299 Apeldoorn) te zien. Deze expositie toont de juryselectie uit de vele inzendingen, portretfoto’s (zoals foto rechts) die fotograaf Sjaak Verboom maakte van de bewoners van Omnizorg en inwoners van Apeldoorn-Zuid en een videopresentatie over de totstandkoming van de tentoonstelling, de jurering en de beste foto’s.

‘Kwetsbare situatie’
Het bijbehorende boek is een uitgave van Sant’-Egidio. Diaken Ronald Dashorst van de Apeldoornse Emmaüsparochie en lid van de gemeenschap van Sant’Egidio Apeldoorn: “Leden van Sant’Egidio helpen mensen met brood, koffie of soep, met een warme maaltijd, kleding of een bezoek en bij dit alles met een luisterend oor en een vriendenhart. Zo ontmoet de gemeenschap op haar weg veel mensen die hun levensverhaal vertellen. In dit boek zijn acht verhalen opgetekend van mensen die door heel verschillende omstandigheden in een kwetsbare situatie zijn gekomen. Het zijn ontmoetingen met mensen die de moed hebben gehad om met ontwapenende openheid over zichzelf te vertellen.”
Het zijn ontroerende verhalen over hun strijd en keuzes, angst en onvermogen, maar vooral ook over hun liefde, hoop en doorzettingsvermogen. “Met het lezen van deze verhalen stappen wij in een wereld die vaak niet de onze is, maar die dit zo zou kunnen zijn. Dit te beseffen geeft ons een andere kijk op de wereld, een ander perspectief. Zo kunnen we het ongeziene zien, vaak dichterbij dan wij denken. Het helpt ons om opnieuw te kijken, met een mildere blik, zonder vooroordeel. Het leert ons misschien te kijken met de ogen van God,” aldus Dashorst.
Het boek is de afsluiting en bekroning van het vijfjarige fotoproject. De meeste teksten zijn geschreven door Elisabeth Mees ten Oever, de opbrengst gaat naar activiteiten van Sant’Egidio.

128 pagina’s, fullcolour, € 15, ISBN 9789081713931. Te bestellen via emmaus@rkapeldoorn.nl, tel.: 055 5266504 en in de boekhandel.

ongeziene-gezien-2
Het Brinkparkvrouwtje (fotograaf: Roelof Rump) maakt al jaren een parkeerterrein schoon.
Zij is geen dakloze maar heeft een eigen woning in het Brinkpark