Aartsbisdom > Nieuws > Open Monumentendag dit jaar binnen en buiten

Open Monumentendag dit jaar binnen en buiten

Open Monumentendag (8-9 september) vindt dit jaar voor de 26ste keer plaats en heeft ditmaal als thema ‘Groen van Toen’. Aanleiding voor deze keuze is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan.

Welke rol speelde (en speelt) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Daarnaast zetten natuurlijk monumenten hun deuren open voor het publiek, waaronder ook veel kerken en kloosters.

Willibrordprocessie
Tijdens de Open Monumentendag zijn ook vele r.-k. kerken en kloosters in het Aartsbisdom Utrecht open: onder meer in Almelo, Amersfoort, Borne, Deventer, Enschede en IJsselstein. Ook de St. Catharinakathedraal in Utrecht is geopend voor publiek. Op zondagmiddag 9 september vindt in de Utrechtse binnenstad onder het motto ‘Geloven mag gezien worden’ de jaarlijkse Willibrordprocessie plaats. Na een gebedsviering in de St. Willibrorduskerk (aanvang: 15.30 uur) start om 16.00 uur de processie, die vanaf het Janskerkhof naar de St. Catharinakathedraal trekt. Daar volgt rond 16.45 uur een pontificale Vesperviering met mgr. Hoogenboom. Meer informatie: www.dekathedraal.com

Een overzicht van alle open monumenten is te vinden op www.openmonumentendag.nl

openmonumentendaglogo