Aartsbisdom > Nieuws > Drukbezochte receptie kardinaal Eijk

Drukbezochte receptie kardinaal Eijk

Honderden mensen maakten tijdens de receptie op 18 februari van de gelegenheid gebruik om kardinaal Eijk geluk te wensen. Onder hen de tientallen Nederlanders die vanwege de creatie van aartsbisschop Eijk tot kardinaal naar Rome waren gereisd. Ook kardinaal Simonis, diverse Nederlandse bisschoppen en oud-nuntius Bacqué feliciteerden de nieuwe kardinaal.

Ook collega-kardinalen onder wie Bertone, Burke en Ouellet drukten de Utrechtse kardinaal de hand. De receptie van kardinaal Eijk werd gehouden in de Aula Paolo VI. De aanwezigen kregen een voor deze gelegenheid gemaakt prentje mee, met daarop een schildering die zich in de bisschoppelijke kapel bevindt. Op die afbeelding is te zien hoe Willibrord, de eerste bisschop van Utrecht, het pallium krijgt opgelegd.

 

Ring en wapen
De kardinaalsring die de aartsbisschop van Utrecht die ochtend uit handen van de paus ontving, heeft aan de achterkant een gestileerde pilaar zoals die in de Sint Pieter basiliek is te zien. De voorzijde heeft de vorm van een kruis, waarop de heilige Petrus en Paulus staan afgebeeld, gemodelleerd naar hun beelden voor de basiliek. Zij verbeelden het geloof en de verkondiging. Tussen hen in, als om hen te verlichten, is een achtpuntige ster geplaatst als verwijzing naar de Maagd Maria. Aan de binnenkant van de ring is in reliëf het wapen van paus Benedictus XVI aangebracht.
Het wapen van aartsbisschop Eijk is inmiddels aangepast naar dat van een kardinaal: een rode kleur en meer kwasten. De heraldische beschrijving is: ‘Rood met een oversnijdend kruis van zilver; over alles heen een groen hartschild, beladen met een zilveren herdersstaf waaromheen een gouden slang kronkelt; het schild gedekt met een pallium van natuurlijke kleuren en geplaatst op een voordraagkruis met twee dwarsarmen van natuurlijke kleuren; het geheel overtopt door een rode hoed met aan iedere zijde van het schild afhangend vijftien rode kwasten, geplaatst in vijf rijen 1-2-3-4-5; spreuk ‘Noli recusare laborem’.

 wapen-kardinaal-eijk-kleur-zonder-tekst-klein

Tags: