Aartsbisdom > Nieuws > ‘Hoop’ centraal op Katholieke Jongerendag

‘Hoop’ centraal op Katholieke Jongerendag

In de Maaspoort in Den Bosch vond op 4 november de Katholieke Jongerendag plaats. Het thema van deze 35ste editie was ‘Hoop’, volgens de organisatie namen zo’n 1350 tieners en jongeren deel aan deze dag. Vanuit het aartsbisdom waren twee bussen met jongeren naar Den Bosch afgereisd, plus een flink aantal jongeren dat op eigen gelegenheid was gekomen. Ook de Utrechtse hulpbisschop Woorts was aanwezig.

Op het gezamenlijke hoofdprogramma van deze Katholieke Jongerendag stonden ‘s ochtends onder meer muzikale optredens van de bands The Fruits en Trinity. Daarnaast sprak de Utrechtse ‘mediapriester’ en RKK-presentator Roderick Vonhögen de jongeren toe over het thema ‘Hoop’, waarbij hij ook uit zijn eigen ervaringen putte. Met name ging hij in op de ontmoetingen met mensen die hij het afgelopen jaar mocht hebben in binnen- en buitenland.

jongerendag-2012-b jongerendag-2012-c
Links: The Fruits, rechts: De Hoop

Workshops
Eigen ervaringen waren ook het hoofdingrediënt van de getuigenissen van twee jonge mensen die vertelden over hun verslaving die zij dankzij verslavingsinstelling ‘De Hoop’ uit Dordrecht hadden overwonnen. Verder was er een kort optreden (vertaald vanuit het Engels) van Life Teen dat nauw aansloot bij de belevingswereld van de jongeren en vertelde iemand over de ‘hoopvolle’ ontmoetingen die zij had tijdens haar verblijf in het Franse Taizé. Met name de contacten met haar Afrikaanse kamergenote maakten diepe indruk op haar. Na het hoofdprogramma volgden twee rondes met actieve en informatieve workshops.

jongerendag-2012-d OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gesprekken over geloof en persoonlijke roeping
Op de informatiemarkt van de Katholieke Jongerendag was het Aartsbisdom Utrecht op maar liefst drie plaatsen aanwezig. Het Ariënsinstituut presenteerde zich te midden van enkele priesteropleidingen, zoals De Tiltenberg waarmee nauw wordt samengewerkt. Rector Kuipers van het Ariënsinstituut en enkele Utrechtse priesterstudenten deelden aan de bezoekers van de markt plastic tasjes met informatie uit. Ook werd in de kraam onder meer een tv-uitzending van Kruispunt vertoond, waarin Marc Oortman vertelde over zijn overstap van advocaat naar priester. Als ‘blikvanger’ van de kraam fungeerde een grote banier waarop een ‘willekeurige’ jongeman zich in priesterkleding afvroeg ‘Waarom niet?’.

jongerendag-2012-f OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bleef echter niet bij ‘papieren’ informatie: de rector en de studenten raakten ook in gesprek met jongeren over het geloof en hun persoonlijke roeping. Niet alleen vele jongeren bezochten de informatiekraam van het Ariënsinstituut, ook diverse bisschoppen kwamen langs onder wie de Utrechtse hulpbisschop Woorts. Het Aartsbisdom Utrecht was op nog twee plekken vertegenwoordigd: met een algemene stand met informatie over het bisdom en als onderdeel van het WJD-plein. Daarin werden de vier reizen naar de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro (2013) gepresenteerd.
Bisschop Liesen van Breda was hoofdcelebrant tijdens de afsluitende Eucharistieviering. In zijn homilie hield hij de jongeren voor dat de hoop in het leven in Christus is gelegen en dat Hij hen nooit zal verlaten. Aan het slot van de viering benadrukte Liesen dat nog eens door te zeggen: “Jesus has not left the building.”

Tags: