Kardinaal Eijk bezoekt Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Polycarpus
Kardinaal Eijk was donderdag 17 oktober in het Twentse dorp Glane voor een bezoek aan de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin. Zij spraken elkaar in het klooster St. Ephrem de Syriër, het ‘hoofdkwartier’ van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland, waar aartsbisschop Polycarpus ook zetelt. De aanleiding voor het bezoek was om steun te geven in deze moeilijke tijd voor de Syrisch-orthodoxe christenen.
Ook spraken de aartsbisschoppen over de oecumenische betrekkingen tussen de R.-K. Kerk en de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië. Verslaggever Theo Krabbe van De Twentsche Courant Tubantia was aanwezig bij het bezoek. Kardinaal Eijk vertelde hem: “Verschrikkelijk zo’n wrede burgeroorlog in Syrië. Ik volg dagelijks het nieuws daarover. En wat de Syrisch-orthodoxe christenen in Nederland aan zorgen doormaken, heeft me getroffen. Ik heb aartsbisschop Polycarpus gezegd dat de katholieken in ons aartsbisdom en de medewerkers van het bisdom met hem en zijn geloofsgemeenschap meeleven,” zo schrijft Krabbe in de editie van 18 oktober.
Kardinaal Eijk en aartsbisschop Polycarpus hebben ook samen gebeden. Kardinaal Eijk daarover in Tubantia: “Aartsbisschop Polycarpus [bad] in het Aramees, ik in het Nederlands. Dat gaf een stuk verbroedering. Menselijkerwijs gesproken is er geen uitweg in het conflict tussen de diverse partijen in Syrië. Voor politici en anderen is het een onontwarbare kluwen. We hebben samen gebeden tot God dat Hij zijn hulp geeft en vrede brengt.”
De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland
In 1975 kwamen de eerste Syrisch-orthodoxe christenen als vluchtelingen naar Nederland, zo is te lezen op de website van het klooster St. Ephrem de Syriër. In 1977 leefden er ongeveer 100 gezinnen in de stad Hengelo. In datzelfde jaar werd een nieuw Syrisch-orthodox bisdom van Midden-Europa gevormd, met zijn hoofdkwartier in Nederland. Dit bisdom kocht in 1981 het klooster in Glane, dat in 1984 werd ingewijd als Aartsbisdom van Midden-Europa en werd vernoemd naar Sint Ephrem de Syriër. In 2006 werd Nederland een zelfstandig Aartsbisdom. De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland heeft zo’n 20.000 leden. De meesten van hen wonen in de regio Twente en Amsterdam.