Aartsbisdom > Nieuws > Kardinaal Eijk viert Allerzielen op begraafplaats St. Barbara

Kardinaal Eijk viert Allerzielen op begraafplaats St. Barbara

Zaterdag 2 november (Allerzielen), de dag dat de R.-K. Kerk de overledenen herdenkt, was er om 10.00 uur in de kapel van begraafplaats St. Barbara in Utrecht een Eucharistieviering met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht. Concelebranten waren hulpbisschop H. Woorts en pastor T. de Wit. Velen waren naar deze Allerzielenmis gekomen: de kapel was tot de laatste plaats bezet.

Het was de wens van kardinaal Eijk om op Allerzielen de H.Mis te vieren in de kapel van St. Barbara, omdat daar sinds het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 al zijn voorgangers als aartsbisschop van Utrecht zijn begraven: mgr. Schaepman, mgr. Snickers, mgr. v.d. Wetering, mgr. Janssen, kardinaal de Jong, kardinaal Alfrink en kardinaal Willebrands. Alleen de eerste aartsbisschop sinds 1853, mgr. Zwijsen, ligt elders begraven. Ook hulpbisschop Hendriksen en diverse vicarissen-generaal en andere priesters van het Aartsbisdom hebben op begraafplaats St. Barbara hun laatste rustplaats.

‘Jaarlijkse traditie’
Voorafgaande aan de H.Mis waren graflichten aangestoken en geplaatst op de treden van het priesterkoor. Pastor de Wit sprak het welkom uit, omdat hij de vaste celebrant is van de Eucharistieviering die in deze kapel elke eerste maandag van de maand (om 10.00 uur) gehouden wordt. Kardinaal Eijk preekte onder meer over wat mensen kunnen doen voor de overledenen: voor hen bidden en voor hen de Eucharistie vieren. Na het slotlied ontvingen alle aanwezigen een graflicht en ging men uiteen om deze naar de graven te brengen van de eigen dierbaren.

allerzielen-st-barbara-2-kl

Kardinaal Eijk, mgr. Woorts en pastor De Wit gingen langs de graven van de bisschoppen en Utrechtse priesters. Mgr. Woorts: “Kardinaal Eijk heeft deze graven gezegend met wijwater en we hebben bij deze graven gebeden. Ook heeft hij bij de graven van de bisschoppen en de priesters een graflicht geplaatst.” Op de foto rechtsboven is dat bij het graf van kardinaal Alfrink, naast het graf van kardinaal Willebrands.
Mgr. Woorts: “Na afloop hebben wij koffie gedronken in de grote ontvangstzaal van de begraafplaats met het grootste deel van de mensen die eerst in de kapel aanwezig waren. Diverse mensen gaven aan zeer dankbaar te zijn voor deze Allerzielenviering. Hopelijk wordt het een jaarlijkse traditie dat de kardinaal of één van de hulpbisschoppen deze Allerzielenmis op St. Barbara met de aanwezigen zal vieren.”

Tags: