Aartsbisdom > Nieuws > Kardinaal Eijk: ‘Viering bij graf van Petrus hoogtepunt’

Kardinaal Eijk: ‘Viering bij graf van Petrus hoogtepunt’

Kardinaal Eijk noemt het een “persoonlijk hoogtepunt” dat hij maandag 2 december de H. Mis mocht opdragen in de crypte onder de St. Pieter, bij het graf van Petrus: “Van de pelgrimstocht naar het graf van de apostel Petrus, de eerste paus, gingen we door naar de ontmoeting met de huidige paus Franciscus.” Voor de preek van kardinaal Eijk, klik hier.

Ook de preek van kardinaal Eijk tijdens de viering in de Kerk van de Friezen op 1 december is inmiddels beschikbaar, klik hier. Vandaag (5 december) vierden de bisschoppen Sinterklaas met een verrassing van bisschop Hurkmans van ‘s Hertogenbosch en hulpbisschop De Jong van Roermond. Tijdens de lunch deelden zij uit naam van hun ‘collega’ Sint Nicolaas cadeautjes uit.

Ad Limina

Vandaag brachten de bisschoppen werkbezoeken aan de Pauselijke Raad voor de Cultuur, de Pauselijke Raad voor de Interpretatie van de Wetsteksten, de Pauselijke Raad voor de Media en de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen. De Eucharistie wordt om 19.30 uur gevierd in de Santa Maria dell’Anima, waar de Nederlandse paus Adrianus VI ligt begraven. Bisschop Hurkmans van Den Bosch is hoofdcelebrant tijdens deze viering.

al5-12c

Geestelijk verzorgers
Elke dag is er een ontmoeting tussen een aantal bisschoppen en journalisten, waar verteld wordt over de gesprekken die de bisschoppen die dag hadden bij de diverse Vaticaanse instanties. Kardinaal Eijk vertelde bij één van die gelegenheden onder meer dat de Nederlandse Bisschoppenconferentie met steun van de Congregatie voor de Katholieke Vorming gaat investeren in de internationalisatie van de in Utrecht gevestigde Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Vanwege het teruggelopen studentenaantal gaat de FKT verbindingen aan met andere theologische instituten in Scandinavië, Engeland, Ierland en Litouwen. Dit om de kwaliteit van de diverse afstudeertrajecten te garanderen.
De aartsbisschop van Utrecht zei verder dat de Congregatie voor de Geloofsleer, onder meer verantwoordelijk voor de behandeling van zaken van seksueel misbruik door geestelijken, de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft opgeroepen om door te gaan met de hulp aan de slachtoffers. Eijk somde daarbij de maatregelen op die de Bisschoppenconferentie reeds heeft ondernomen.
In het gesprek met de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg een dag later is uitgebreid gesproken over het categoriaal pastoraat, vooral wat betreft de wereld van de zorg. Kardinaal Eijk: “Zo hebben we gesignaleerd dat in een toenemend aantal gevallen directies van ziekenhuizen voor de werkers in het categoriaal pastoraat geen zending meer vragen van de bijzondere zendende instanties. We zien de geestelijk verzorger zonder enige binding met een zendende instantie oprukken. Daardoor kan op den duur het aantal plekken van katholieke geestelijk verzorgers in de zorg verminderen,” aldus kardinaal Eijk. Dit geldt ook voor de andere denominaties en deze tendens is in meer geseculariseerde landen te zien. Kardinaal Eijk: “Wij vinden een duidelijke binding van de geestelijk verzorger met een zendende instantie van belang. Evangelische bevlogenheid en professionaliteit kunnen uitstekend samen gaan. Het is belangrijk dat de patiënt weet wat de achtergrond van de geestelijk verzorger is die aan zijn of haar bed verschijnt.”

al5-12d

Foto’s: Ramon Mangold

Tags: