Aartsbisdom > Nieuws > Inspirerend en gezellig Kerstfeest voor jongeren

Inspirerend en gezellig Kerstfeest voor jongeren

Het Kerstfeest voor jongeren uit het Aartsbisdom Utrecht vond dit jaar plaats op zondag 15 december. Ruim 50 jongeren kwamen naar Dijnselburg in Zeist om dit feest met elkaar te vieren. Voor een tiental jongeren was het de eerste keer dat ze een jongerenactiviteit van het bisdom meemaakten.

Het Kerstfeest begon met een Eucharistieviering met vicaris Pauw als hoofdcelebrant en pater Aristoteles en emeritus priester Vernooij als concelebranten. De feestelijke viering werd opgeluisterd door zang en pianospel van Stephie Mertens. Na de lunch vertelde jongerenwerker Hao Tran over Advent en Kerstmis vanuit de beleving van Maria. Tran spoorde de jongeren aan om net als Maria het onverwachte te verwachten, met liefde te verlangen naar de komst van Jezus en zich goed voor te bereiden op deze komst. Hij gaf aan dat Jezus met Kerst in ons hart geboren wordt door ons geloof, door de woorden uit te spreken die Maria sprak: “Mij geschiede naar uw woord.” En wanneer Jezus geboren is, is het de bedoeling dat Hij verder groeit in ons hart en in ons leven.

kerstbijeenkomst-2013b kerstbijeenkomst-2013c

Na deze inspirerende woorden gingen de jongeren in deelgroepjes uiteen om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. In de namiddag namen ze deel aan één van de drie workshops. In ‘The Voice of Jong Aartsbisdom’ spraken de deelnemers met elkaar over de plaats die muziek in hun leven inneemt en zongen ze christelijke liederen. Verder vertelde workshopleider Stephie Mertens over haar passie voor muziek en over haar liefde voor Maria.

kerstbijeenkomst-2013d kerstbijeenkomst-2013e

Tijdens de workshop ‘Heel Nederland bakt, wij ook!’, geleid door banketbakker Marloes Elferink, bakten de deelnemers in tweetallen een cake. De ingrediënten moesten ze aan de hand van een aantal Bijbelverzen in de Bijbel opzoeken. De derde workshop was ‘Duik in de Youcat’. Onder begeleiding van vicaris Pauw doken de jongeren dieper in de jongerencatechismus, waarbij ze de openbaring en menswording van God bespraken. Tijdens deze workshop was er veel ruimte voor vragen en uit deze vragen ontstonden boeiende gesprekken.
Na de workshops was er tijd voor aanbidding en gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen, waar veel jongeren gebruik van maakten. Het Kerstfeest eindigde met een diner.
Hao Tran sprak na afloop enkele jongeren die voor het eerst aanwezig waren. Tran: “Zij vertelden mij dat ze een heel leuke dag hebben gehad. Toen ik vroeg wát ze dan leuk vonden, kreeg ik onder meer als antwoord: ‘Eigenlijk alles wel, maar vooral de ontmoeting met andere gelovige jongeren.’ Iemand anders vertelde enthousiast dat hij het leuker vond dan hij gedacht had en dat hij de volgende keer zeker weer van de partij zal zijn.”

Tags: