Aartsbisdom > Nieuws > Geslaagde vormelingendag in Losser

Geslaagde vormelingendag in Losser

Zo’n 330 vormelingen en 100 begeleiders kwamen op zondag 9 maart bijeen voor de vormelingendag van het vicariaat Deventer in De Losserhof te Losser, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het thema van de dag was ‘Vuurwerk’. De dag werd geopend met een dans, waarna vicaris Cornelissen van Deventer en Anja Knechting (geestelijk verzorger van De Losserhof) de vormelingen, hun begeleiders en een twintigtal bewoners van De Losserhof verwelkomden.

Diocesaan jongerenwerker Hao Tran sprak vervolgens over het thema van de dag en gaf aan dat het leven net als vuurwerk als doel heeft om te knallen en om kleur te geven – dat laatste kan door klaar te staan voor anderen. Zoals vuurwerk alleen door vuur kan knallen en kleur kan geven, zo kunnen mensen pas knallen en kleur geven door het vuur van de Heilige Geest. “Het vuur van de Heilige Geest helpt ons om goede werken te doen voor anderen,” zo zei Tran.

Workshops
Na het openingsprogramma verspreidden de vormelingen en hun begeleiders zich over verschillende inhoudelijke, actieve en creatieve workshops. Zo konden de vormelingen in gesprek met de zusters van moeder Teresa over het leven en de werkzaamheden van deze zusters en konden zij luisteren naar het boeiende verhaal van diaken Jean Paul Thöni over zijn werk in het leger en zijn missie in Afghanistan. Verder verdiepten de vormelingen zich in de werkzaamheden van de voedselbank, gaven ze in een spel hun mening over verschillende onderwerpen en liepen zij in de workshop ‘Via Dolorosa’, gegeven door jongerenwerker Ans te Lintelo, een kruisweg die over pesten gaat. De afbeeldingen van deze kruisweg en de opdrachten die de vormelingen hierbij moesten doen, maakten veel indruk op hen. Naast deze inhoudelijke workshops namen de vormelingen deel aan actieve en creatieve workshops zoals Sport & spel, Streetdance, Muziek maken met de band van De Losserhof, Bewegen op muziek, Pannenkoeken bakken, Kaarsen maken en Creatief met klei.
Begeleiders liepen hun eigen Via Dolorosa (kruisweg over pesten), verdiepten zich in het thema geloofsopvoeding en maakten een wandeling langs verschillende kunstwerken op het terrein van De Losserhof.
De dag werd afgesloten met een gebedsviering waarin vicaris Cornelissen voorging en waarin gebeden, muziek gemaakt en gedanst werd. Hao Tran: “Al met al was het een prachtige vormelingendag en hebben de vormelingen en hun begeleiders erg genoten, zo lieten ze na afloop weten.”

Tags: