Aartsbisdom > Nieuws > Trappisten uit Diepenveen inderdaad naar Schiermonnikoog

Trappisten uit Diepenveen inderdaad naar Schiermonnikoog

De trappisten gaan weg uit Diepenveen (vlakbij Deventer), maar maken een doorstart in een nieuw klooster op Schiermonnikoog. Dat vertelt abt Alberic Bruschke van de abdij Sion in een nieuwe aflevering van de RKK-Kloosterserie, die op zaterdagavond 24 mei op Nederland 2 wordt uitgezonden. In januari sprak abt Alberic Bruschke in het tijdschrift ‘De Kovel’ al over dit voornemen.

In de aanstaande uitzending zit ook een nog nooit vertoonde documentaire over de abdij Sion. Deze werd in 1972 gemaakt door Floor Foekel in het kader van haar opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam. Presentator Leo Fijen bekeek deze 42 jaar oude film samen met abt Bruschke.

Te groot en te duur
De neogotische abdij van Diepenveen, gebouwd in 1883, werd te groot en te duur voor de kleine trappistencommuniteit. De monniken wonen nu nog met z’n twaalven in een gigantisch kloostercomplex met torenhoge onderhoudskosten, dat plaats biedt aan meer dan honderd bewoners. Abt Bruschke zegt hierover: “Dat aantal gaan we nooit meer halen. En als we de gebouwen gaan delen met andere gebruikers, is het geen klooster meer. Dit complex is niet meer geschikt voor een nieuwe generatie, die in alle eenvoud als monnik binnen kloostermuren wil leven.”

Eiland van de grijze monnik
De trappisten, oftewel ‘cisterciënzers van de strikte observantie’, willen nu een doorstart maken op Schiermonnikoog. Op Schiermonnikoog stond ooit het Friese klooster Claercamp van de cisterciënzer orde. Het woord schiermonnikoog betekent letterlijk: ‘eiland van de grijze monnik’. Cisterciënzers dragen namelijk een grijze (schiere) pij en ‘oog’ is een in onbruik geraakt woord voor ‘eiland’.
“We zoeken een leefsituatie die toekomstperspectief biedt voor ons en een generatie monniken na ons, al is het maar een beginnetje. Een klein, nieuw begin, in alle eenvoud, voor een leven als monnik. Nieuw en tegelijk een doorstart in tijdloze aansluiting op onze cisterciënzer traditie”, aldus abt Bruschke over de verhuizing naar Schiermonnikoog.

Deze uitzending is te zien op 24 mei 2014 om 18.05 uur op Nederland 2.