Aartsbisdom > Nieuws > Start campagne Joods monument Utrecht

Start campagne Joods monument Utrecht

Een gedenkmuur met 1.224 namen moet tot uitdrukking brengen dat de stad Utrecht deze namen van honderden kinderen en hun ouders nooit mag vergeten. “Oude mannen en vrouwen en baby’s: ze zijn in de jaren 1942-1944 allemaal weggevoerd – en nog steeds is er in Utrecht geen monument om dit te gedenken,” aldus de stichting Joods Monument Utrecht. Woensdag 18 juni start daarom een wervingscampagne om alle inwoners van Utrecht, bedrijven en instellingen, fondsen en particulieren te betrekken bij de oprichting van dit monument.

Het plan is om op 4 mei 2015, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het monument te onthullen aan de Johan van Oldenbarneveltlaan, dichtbij het Spoorwegmuseum: een plek waar de weggevoerde Joden langs liepen. Er komt een sjofar (bazuin) van brons voor de gedenkmuur en een barcode op de muur. Via hun smartphone kunnen voorbijgangers de verhalen horen van de weggevoerde Joden.: hoe bijvoorbeeld schoenmaker Julius Gold aan de Julianaweg in Hoograven met zijn vrouw Gerda en hun zoontje Lothar van hun bed werden gelicht en ‘afgevoerd’ om nooit meer terug te komen. Of de bakker aan de Ganzenmarkt en de spoorwegbeambte met zijn gezin… Maar ook de omgekomen 48 kinderen van het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht, plus nog honderden andere verhalen.

‘Adopteer een naam’
Woensdagavond 18 juni om 20.00 uur vindt de start plaats van de wervingscampagne. Die start vindt plaats voor het voormalige Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht 92. Het startschot wordt gegeven door Wim Rietkerk, voorzitter van de enkele jaren geleden opgerichte Stichting Joods Monument Utrecht. Daarna zullen ter afsluiting rond 20.30 uur 48 witte ballonnen worden opgelaten, met op evenveel kaartjes de naam van een weggevoerd Joods weeskind.
Het monument gaat waarschijnlijk 175.000 euro kosten. Daarom krijgt heel Utrecht de mogelijkheid om mee te doen met de symbolische adoptie van de 1.224 namen. Het kost 50 euro per ‘adoptie’ en wie meedoet door op de website de button ‘adopteer een naam’ aan te klikken, krijgt een certificaat waarop is vermeld dat hij/zij zich symbolisch heeft verbonden met een of meer namen op de gedenkmuur. “Een sterke ondersteuning van een gebaar van heel onze stad, dat wij als stad Utrecht deze wond, dit gat – geslagen in onze gemeenschap – nooit willen vergeten,” aldus de stichting.
De Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts is lid van het comité van aanbeveling van de stichting Joods Monument Utrecht. Het Aartsbisdom Utrecht zal ook enkele van de namen ‘voor zijn rekening’ nemen, zo heeft de bisdomstaf onlangs besloten.

Meer informatie: www.joodsmonumentutrecht.nl