Aartsbisdom > Nieuws > Saints Today: gezellige en inspirerende dag

Saints Today: gezellige en inspirerende dag

Jongeren uit het Aartsbisdom Utrecht kwamen zondag 9 november in Utrecht bijeen voor de jongerenactiviteit Saints Today. De dag begon met een Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal. Pater Jos Moons S.J. celebreerde. Hij vertelde in zijn preek dat de essentie van een christenleven niet zozeer ligt in het willen uitvoeren van een opdracht, maar vooral in het je laten onderdompelen in het Evangelie en vanuit dat Evangelie te leven.

Na de viering vertrok de groep naar het Ariënsinstituut voor het vervolgprogramma van Saints Today. Daar sprak pastor Anton ten Klooster over zijn favoriete heilige, Gianna Beretta Molla, om aan te geven hoe je kunt groeien in heiligheid. Gianna maakte op haar 15de een bewuste keuze om te leven voor Jezus, om alles voor Jezus te doen. In haar aantekeningenboek schrijft ze het volgende:

“Ik heb het heilige voornemen om alles voor Jezus te doen: al mijn werk, al mijn verdriet – ik geef het aan Jezus.”

Deze woorden bepaalden haar latere levensweg: ze probeerde steeds opnieuw te ontdekken wat Jezus in elke dagelijkse situatie van haar vroeg en hoe zij alles voor Hem kon doen. Uiteindelijk heeft zij ten koste van zichzelf voor het leven van haar kind gekozen. Ondanks dat haar zwangerschap levensgevaarlijk voor haar was, zette zij deze voort. Haar kind werd gezond geboren, maar Gianna stierf een week later aan de complicaties.

saints-2 saints-3

Na deze boeiende inleiding maakte een deel van de groep een wandeling door het centrum van Utrecht langs plaatsen die uitdrukking geven aan het leven van Sint Willibrord (feestdag: 7 november) en Sint Maarten (feestdag: 11 november). Een andere groep zocht op internet naar de afkomst van de eigen naam en of deze met een heilige te maken heeft. Verder maakten zij kennis met de heilige Bernadette. De laatste groep verdiepte zich aan de hand van de Youcat, de jongerencatechismus, in de gemeenschap van de heiligen.

De dag werd afgesloten met aanbidding en een warme maaltijd. Tijdens de aanbidding konden de jongeren tot rust komen bij God en alles bij Hem neerleggen. De maaltijd bood gelegenheid om bij te kletsen en elkaar te vertellen hoe ze de dag hadden beleefd. Daarbij bleek dat de jongeren het een gezellige en inspirerende dag hadden gevonden en dat ze het als prettig ervoeren om met andere jongeren het geloof te vieren en te delen.

saints-4 saints-5

Tags: