Aartsbisdom > Nieuws > Kerst- en Nieuwjaarswens kardinaal Eijk en hulpbisschoppen

Kerst- en Nieuwjaarswens kardinaal Eijk en hulpbisschoppen

Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zijn hulpbisschoppen Th. Hoogenboom en H. Woorts en de medewerkers van het Aartsbisdom Utrecht wensen u van harte een Zalig Kerstmis en Gods zegen voor het jaar 2015. “Van velen binnen en buiten het Aartsbisdom Utrecht hebben wij een Kerstwens ontvangen. Daarvoor zijn wij zeer dankbaar. Helaas lukt het niet altijd om persoonlijk te antwoorden. Daarom hierbij ook voor u Zalig Kerstmis en Gods zegen en vreugde voor 2015,” aldus kardinaal Eijk, zijn hulpbisschoppen en vicarissen.

Na het vertrek van de Wijzen uit het Oosten verscheen een engel van de Heer in een droom aan Jozef en sprak:

“Sta op, neem het Kind en zijn moeder,
vlucht naar Egypte en blijf daar tot Ik u waarschuw,
want Herodes komt het Kind zoeken om het te doden.”
Hij stond op en week in de nacht met het Kind en zijn
moeder naar Egypte uit. (Mattheüs 2, 13-14)

In onze dagen zijn zeer velen op de vlucht omdat zij moeten vrezen voor hun leven en dat van hun kind(eren), in het bijzonder onze medechristenen die worden onderdrukt, verjaagd en zelfs gemarteld en gedood. Dat zij allen – evenals Maria, Jozef en het Kind Jezus – door God beschermd worden en veilig kunnen terugkeren naar hun eigen land.

Op de voorzijde van de Kerstkaart die het Aartsbisdom Utrecht dit jaar heeft verstuurd, is een afbeelding te zien van een tondo. Deze verbeeldt de vlucht naar Egypte van Jozef en Maria met de pasgeboren Jezus. Terwijl de H. Familie voorbij trekt, stort een afgodsbeeld neer van een zuil.
De tondo (kalksteen) is ca. 1550 vervaardigd in Zuid-Nederland en behoort tot een groep van vier tondi die ‘smarten van Maria’ verbeelden (in totaal zullen er zeven geweest zijn). Mogelijk zijn deze gemaakt voor klooster Frenswegen bij Nordholt in Duitsland.  In 1925/1926 kocht deken J.H. Scholten van Oldenzaal deze aan.
Sinds 1942 behoren zij tot de collectie van het Aartsbisschoppelijk Museum (ABM). Deze bevindt zich sinds 1979 in Museum Catharijneconvent te Utrecht.

Foto: Museum Catharijneconvent, Utrecht, Ruben de Heer