Aartsbisdom > Nieuws > Kardinaal Eijk te gast in ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’

Kardinaal Eijk te gast in ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’

Voor het vierde seizoen op rij is priester Antoine Bodar na de jaarwisseling gastheer in zijn tv-programma ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’. Dit RKK-programma wordt uitgezonden op 1, 2 en 3 januari 2015 om 18.15 uur op NPO 2. Op 2 januari is kardinaal Eijk te gast. Hij spreekt openhartig over onder meer zijn jeugd, zijn tijd als arts en als patiënt, en over zijn geloof.

Na Simonis en Danneels is Eijk de derde kardinaal die te gast is in ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’. Als jongetje wist de huidige aartsbisschop van Utrecht al dat hij priester wilde worden. De ervaring van zijn Eerste heilige Communie is wat hem betreft onvergetelijk. Later was hij zeer onder de indruk van het priesterlijk leven van een pastoor. Het bleken vormende ervaringen voor de keuze die hij uiteindelijk maakte. Eerst studeerde hij geneeskunde en werd arts. Daarna koos hij voor het priesterschap. In 1985 werd hij priester gewijd.
In het gesprek gaat het onder meer over het geloofsmysterie, de crisis van de Kerk en het beeld van Christus Medicus (Christus als arts, als arts van de ziel), wat gezien de twee studies van Eijk een persoonlijke connotatie heeft. Ook vertelt de kardinaal hoe hij het afgelopen conclaaf beleefde waarin Jorge Bergoglio tot paus werd gekozen.

eeuwigh-1-kl

Maarten ‘t Hart
De eerste gast van Bodar op 1 januari is schrijver Maarten ‘t Hart. Deze ex-gereformeerde atheïstische auteur biecht op dat hij in zijn jonge jaren even katholiek wilde worden. “Later bleek het een opstapje naar ongelovigheid. Maar ik was onder de indruk van de weidse perspectieven van John Henry Newman. Dat sprak me veel meer aan dan het bekrompen calvinisme waarmee ik was groot gebracht.”
Derde gast is prof. dr. Ilse Kerremans, de eerste vrouwelijke chirurg van België. Zij schreef een boek over de Joodse filosoof en karmelietes Edith Stein, die in 1942 in Auschwitz werd vermoord. In haar jonge jaren had Kerremans het geloof overboord gegooid. Ze vond het Vlaamse katholicisme te zoetsappig. Het geloof kwam weer terug in haar leven toen zij zich ging verdiepen in de drijfveren van een vriendin die haar artsenbestaan verruilde voor een leven als karmelietes.

RKK ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’: Antoine Bodar in gesprek met kardinaal Eijk, vrijdag 2 januari om 18.15 uur op NPO 2.

Foto’s: Werry Crone

Tags: