Aartsbisdom > Nieuws > Misdienaarsdag: volgende keer te voet?

Misdienaarsdag: volgende keer te voet?

Het was een indrukwekkend gezicht: langs de Utrechtse Nieuwe Gracht stelde zich zaterdagochtend 13 juni een lange stoet misdienaars, afkomstig uit alle hoeken van het aartsbisdom, op voor een processie richting de St. Catharinakathedraal. Daar begon hun jaarlijkse Tarcisiusdag (misdienaarsdag) met een Eucharistieviering waarin diverse misdienaars mochten assisteren.

Hoofdcelebrant kardinaal Eijk was blij met de hoge opkomst (deze vierde editie van de misdienaarsdag trok ruim 300 misdienaars en hun begeleiders) en had in zijn preek meteen een uitdaging paraat voor de jonge aanwezigen: de volgende keer kunnen ze misschien te voet naar Utrecht komen… In het Evangelie ging het namelijk over de jaarlijkse reis van Jezus’ ouders naar Jeruzalem om daar het Paasfeest te vieren. Daarvoor moesten zij ruim 100 kilometer lopen: een reis van zo’n vier dagen. “Als jullie dat vanuit Hengelo zouden doen (ca. 130 km.), hadden jullie maandag al moeten vertrekken. Dat is wel wat anders dan het kleine wandelingetje door Utrecht op de misdienaarsdag. Maar dat is misschien een ideetje voor de volgende keer…,” zo plaagde kardinaal Eijk de misdienaars.

tarcisiusdagmiskl tarcisiusdagmisbkl

“Straks in de gedaanten van brood en wijn komt Jezus persoonlijk in ons aanwezig,” vertelde kardinaal Eijk ook. Door de vieringen in de kerk kunnen mensen Jezus ontmoeten en Hem, dus God, via de communie ontvangen. “Daar helpen jullie als misdienaars aan mee en daar zijn we jullie heel dankbaar voor,” aldus de kardinaal. Aan het einde van de viering kondigde ‘jeugd en jongeren’ vicaris Pauw aan dat er vanwege de Wereldjongerendagen in 2016 geen Tarcisiusdag zal zijn, maar dat er vanwege het plan van de kardinaal voor een voettocht misschien al wel vast een trainingsschema opgesteld kan worden voor de volgende keer.

tarcisiusdagspoorwegkl tarcisiusdagspoorwegbkl

Na de lunch ging een deel van de misdienaars naar het Spoorwegmuseum, terwijl de anderen Museum Catharijneconvent verkenden. Het Spoorwegmuseum bestaat uit een aantal ‘werelden’, zo vertelde een medewerker aan de verzamelde misdienaars in de ‘Wachtkamer 3e klasse’. Naast het bewonderen van de treinen konden de misdienaars bijvoorbeeld ook naar een theatervoorstelling, een boottochtje maken of deelnemen aan een heuse ‘vuurproef’. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd: met groot enthousiasme gingen de misdienaars op avontuur. Na een kleine tegenslag in het Catharijneconvent (de geplande ‘Moord in de middeleeuwen’ was onverwacht vervangen door een andere, minder spannende speuractiviteit), gingen de misdienaars in groepjes ijverig op zoek naar antwoorden. “Sommige vragen waren best lastig. Maar gelukkig vertelde een mevrouw dat we dingen op konden zoeken in boeken in de museumwinkel,” vertelde een opgeluchte misdienaar. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

tarcisiusdagcatharijneconventkl tarcisiusdagbroodjeskl

tarcisiusdagbalkonbkl tarcisiusdagbalkonkl

Terug uit de musea verzamelde iedereen zich op de parkeerplaats van het bisdomkantoor voor een broodje knakworst. De middag werd afgesloten in de achtertuin van kardinaal Eijk, waar vicaris Pauw enkele jongeren vroeg naar hun belevenissen van de dag. Intussen kwam kardinaal Eijk naar buiten en voegde zich tussen het publiek. Maar dat was toch niet helemaal de bedoeling, vond vicaris Pauw: iedereen rekende immers op de traditionele balkonscène. En dus togen ze gezamenlijk naar boven, waar ze nog een kort dankwoord uitspraken richting de misdienaars. Vervolgens werd mgr. Hoogenboom erbij geroepen om tot besluit van de dag samen met de kardinaal alle misdienaars een presentje uit te reiken: een sleutelhanger in de vorm van een wierookvat. Het kleinood is een mini-kopie van ‘El Botafumeiro’, het grootste wierookvat ter wereld (1,5 meter hoog, 53 kilo zwaar) in Santiago de Compostela.

tarcisiusdagbalkonckl tarcisiusdagbalkondkl

Tags: